Vestitele murături nu sunt doar gustoase și taie mahmureala, ci pot fi veritabile medicamente pentru multe afecțiuni. În primul rând, conțin probiotice care ajută la menținerea sistemului imunitar în bună funcționare.

100 g de murături sunt echivalentul a 125 g de legume crude și sunt cea mai sănătoasă formă de congelare a lor, pe lângă congelare. Și pentru că e de sezon, vom începe cu cel mai cunoscut efect al lor: combat mahmureala. Zeama de varză are ac de cojocul celei mai puternice dureri de cap. Bea dimineața pe nemâncate un pahar și ai să te simți ca nou. În plus, tratamentul este bun și pentru constipație. Murăturile, în general, sunt bune și să fie consumate la mesele copioase cu multă grăsime, pentru că ajută ficatul și îmbunătățesc digestia.

De folos în numeroase afecțiuni

Dacă te-a prins o răceală, tot cu zeamă de varză te dregi. Pentru răgușeală, tuse uscată și dureri în piept amestecă o parte egală de moare (zeamă de varză) cu o parte de apă plată. Bea lichidul călduț, de două-trei ori pe zi. Este bună și pentru afecțiunile gastrice. Pentru gastrită cu aciditate scăzută, bea zilnic zeamă de varză încălzită, înainte de masa de dimineață și cea de seară. Pentru ficat, bea moare în cantitate de 100 ml de trei ori pe zi, între mese, timp de câteva luni. Pietrele la bilă sau rinichi și giardia se tratează cu câte 150 ml de zeamă de varză băută de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul se ține timp de două-trei săptămâni. Se poate repeta după șapte zile de pauză.

Atenție și la contraindicațiile murăturilor!

Murăturile sunt contraindicate în cancer, hipertensiune, insuficiență renală, retenție de apă în corp. Vârstnicii le vor consuma cu moderație. Chiar și pentru cei mai tineri și sănătoși, excesul poate provoca afecţiuni circulatorii, hepato-biliare, gută, astenie.

Sursa foto: 123rf.com