Află cum îți poți proteja sănătatea cu ajutorul plantelor și folosește leacuri care te mențin în formă iarna. De-a lungul întregului an, este bine să avem un regim de viață sănătos pentru a menține imunitatea organismului, dar în sezonul rece, când virusurile și infecțiile bacteriene își fac de cap, este necesar să ne luăm măsuri suplimentare de protecție. Ajută-ți corpul să lupte apelând la plante cu proprietăți imunostimulatoare. Iar atunci când ai doar guturai, tratează-te natural.

Leacuri care te mențin în formă iarna: Ajutoarele imunității

Lăptișorul de matcă crud are un efect deosebit în creșterea imunității la copii și adulți. Sunt recomandate două cure pe an în care se administrează câte un gram de lăptișor de matcă, împreună cu câte o lingură de polen de două ori pe zi (dimineața și seara) timp de 25 de zile, după care se face o săptămână pauza și se repetă cura timp de alte 25 de zile. Se mai poate relua primăvara. Un alt remediu de folos în sezonul rece este uleiul de chimen negru. Are și un efect antialergic. Se găsește în magazinele cu produse naturale sub formă de capsule. Ar trebui luate 500 mg dimineața. Se poate combina cu administrarea a 1000 de mg de echinaceea, seara.

Leacuri care te mențin în formă iarna: Podbalul, în afecțiuni pulmonare

Podbalul ”este de mare ajutor în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răguşeală), otite”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Farmacistul recomandă infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. În caz de tuse productivă, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Se poate face un amestec din podbal cu frunze de pătlagină şi rădăcină de lemn-dulce, din care se prepară o infuzie. Foarte eficiente sunt şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă).

Citește și: Cum să scapi de tuse prin metode naturale

Leacuri care te mențin în formă iarna: Echinaceea

Extractele de echinaceea pot fi considerate un adevărat vaccin natural care întăreşte imunitatea. Echinaceea se poate folosi sub formă de ceai, comprimate, pulbere sau ca tinctură. Protejează organismul împotriva majorității bolilor infecțioase, de la cele respiratorii la cistite, anexite etc. De asemenea, este recomandată persoanelor cu boli cronice și celor care au frecvent ganglionii sau amigdalele inflamate, suferă de răgușeală și de rinită.

Cum utilizezi echinaceea pentru a preveni afecțiunile

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Tinctura de echinaceea nu se utilizează mai mult de șapte zile, în perioada în care este posibil să se declanşeze gripa. Se face o pauză de cel puțin o săptămână, pentru că, altfel, sistemul imunitar s-ar obișnui să funcționeze numai stimulat și efectul ar fi invers. Pentru a prepara pulbere de echinaceea acasă, se macină planta uscată cu râșnița de cafea sau în piuă, dupa care se cerne prin sita pentru făină. Se iau trei lingurițe rase pe zi, înainte de masă. Pulberea se ține sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. În cazul infecțiilor acute, se iau până la șase lingurițe de plantă pe zi, înainte de mese, pe stomacul gol”, scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Leacuri care te mențin în formă iarna: Antidepresive

În lunile de iarnă, cu lumină puțină și mai puține activități în aer liber, depresia este o afecțiune mai des întâlnită. Ceaiul de sunătoare este un remediu foarte bun care o poate preveni. ”Extractele pe bază de sunătoare au acţiune uşor antidepresivă”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Această calitate este dată de ”hypericină, substanță care combate stresul și are acțiune sedativă”. În plus, acţiunea terapeutică a extractelor pe bază de sunătoare este și una antibacteriană, antiinflamatoare, antivirală, astringentă, hepatoprotectoare şi sedativă. Farmacistul recomandă să faci o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi de ceai de sunătoare. În plus, în prezent, există numeroase preparate standardizate (capsule sau tincturi). Acestea se folosesc conform indicațiilor din prospect.

Citește și:

Terapiile complementare, în funcție de anotimpul în care te-ai născut