Mai ales în perioada pascală, folosește leacuri bătrânești pentru digestie. Bineînțeles, ar fi bine să nu faci excese. În plus, dacă ai frecvent dureri de burtă, ar trebui să mergi la un control medical și să urmezi sfatul specialistului. Dacă observi că anumite mâncăruri îți fac rău, ar fi bine să le eviți altă dată, oricât de mult ți-ar plăcea. Te-ar ajuta să ții un jurnal în care îți notezi ce ai avut la masă și cum te-ai simțit și apoi să îți alcătuiești un meniu care să te țină departe de probleme.

Citește și: Leacuri la îndemâna oricui. Vindecă-te cu ce ai în cămară!

Leacuri bătrânești pentru digestie. Tarhonul

Tarhonul are un efect stimulent asupra apetitului şi digestiei, fără să irite stomacul. Este de ajutor și în buna funcționare a ficatului. Frunzele de tarhon sunt, totodată, diuretice. Se consumă ca atare, în salate sau mâncare. Mai poți prepara o infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană de apă. Se bea după mesele principale.

Leacuri bătrânești pentru digestie.Cimbrul

Cimbrul sălbatic este indicat în afecțiuni gastrointestinale. Are efecte bune în tratarea crampelor stomacale și a lipsa poftei de mâncare. Se infuzează, timp de un minut, o linguriță cu vârf de plantă uscată într-o cană de apă fierbinte. Se bea cu inghițituri mici. Se poate folosi și sub formă de tinctură. Se iau 10-15 picături de câte două-trei ori pe zi.

Leacuri bătrânești pentru digestie. Muștarul alb

Muştarul alb stimulează secreţia gastrică, reduce colesterolul, are acţiune laxativă și normalizează tranzitul intestinal. Este recomandat în digestia lentă, indigestie, hipoaciditate, greaţă, balonări, dureri de burtă după servirea mesei, lipsa poftei de mâncare. Ajută la digerarea alimentelor după mese copioase.

Citește și: Cinele perfecte pentru slăbit

Leacuri bătrânești pentru digestie. Ghimbirul

Ghimbirul este mai puțin folosit la noi, dar gustul lui distinct iute îl face să fie extrem de bun în diverse mâncăruri. Este bine să-l folosești pentru că facilitează digestia și este calmant în durerile abdominale. Combate senzația de greață și gazele intestinale. Crește pofta de mâncare, dar, în același timp, stimulează metabolismul. Poate fi folosit și pentru prepararea unui ceai. Se face un decoct din două felii de rădăcină de ghimbir la o cană cu apă. Se îndulcește cu miere după ce s-a răcit puțin și a ajuns la o temperatură la care se poate bea. Se poate adăuga și suc de lămâie care combate senzația de greață.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Leacuri bătrânești pentru digestie. Sfaturi utile

”Este mai bine pentru sănătate ca alimentele cele mai consistente să fie consumate dimineaţa, astfel ca spre seară alimentele să fie din ce în ce mai uşoare. Trebuie avut în vedere un alt principiu important: masticaţia. Pentru o digestie bună, înainte de înghiţire, alimentele trebuie mestecate de cel puţin 10 ori. În timpul mesei, întreaga atenţie va fi concentrată asupra hranei, înlăturând orice gând străin, iar discuţiile purtate vor fi cât mai puţine şi relaxante. În niciun caz nu se mânâncă în fața televizorului sau a calculatorului. O metodă de facilitare a digestiei constă în masajul circular, de 20-30 de ori, al stomacului în sensul acelor de ceasornic, iar apoi de tot atâtea ori în sens invers. Cei supuşi constipaţiei cronice să execute masajul în sens orizontal, de la dreapta la stânga. După masă, recomand o plimbare uşoară de 10-15 minute, iar apoi se face siesta stând culcat sau chiar dormind o jumătate de oră.

Citește și:

7 legume care ajută la eliminarea toxinelor și la o mai bună digestie

Sursa foto: 123rf.com