Dacă suferi de depresie, poți încerca și leacuri bătrânești pentru depresie care vor ameliora simptomele. Ține minte, totuși, că acestea nu sunt un înlocuitor pentru diagnosticul și tratamentul medical. Totodată, este nevoie și de psihoterapie. În cele mai multe cazuri, este bine să se apeleze la mai mulți specialiști: psiholog / psihoterapeut, psihiatru, medic de familie, fitoterapeut, homeopat etc.

Leacuri bătrânești pentru depresie: Sunătoarea combate stresul

”Extractele pe bază de sunătoare au acţiune uşor antidepresivă”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Această calitate este dată de ”hypericină, substanță care combate stresul și are acțiune sedativă”. Această plantă poate fi utilă pentru depresia ușoară sau moderată. Farmacistul recomandă să faci o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se mai poate face și o infuzie concentrată obţinută din două linguri plantă la o cană cu apă. Din aceasta, se iau câte două linguri după mesele principale.

În prezent, există numeroase preparate standardizate pe bază de sunătoare (capsule sau tincturi). Acestea se folosesc conform indicațiilor din prospect. Dar există și contraindicații. Ceaiul de sunătoare este contraindicat în sarcină. În plus, poate interfera cu multe medicamente, inclusiv cu anticoagulante, anticoncepționale, chimioterapie, medicamente pentru HIV / SIDA și medicamente care se iau după un transplant. De asemenea, evită să folosești sunătoare în timp ce iei antidepresive – combinația poate provoca reacții adverse grave. În plus, crește fotosensibilitatea, așa că nu este bine să fie utilizată înainte de expunerea prelungită la soare.

Citește și: Leacuri bătrânești pentru indigestie

Angelica, planta fericirii

”Datorită componentelor din uleiul voiatil pe care-l conţine, planta angelica poate fi utilizată ca excitant cerebral și antidepresiv. Este unul dintre cele mai bune leacuri bătrânești pentru depresie. Totuși, trebuie administrată cu atenție: în doze mari are acţiune depresivă. Rizomii şi rădăcinile se prepară sub formă de decoct: o lingură de rădăcini uscate la o cană cu apă. Se bea o singură cană în timpul zilei.

Dr. farmacist Ovidiu BojorPulberea proaspăt măcinată se administrează în doze de unul sau două grame de trei ori pe zi. Tinctutra se prepară tot din rizomi şi rădăcini prin macerare. Se folosește 10% plantă în alcool de 70º. Se iau 10-15 picături de trei ori pe zi. Unul dintre efecte este sensibilizarea pielii la lumina solară şi la razele U.V. De aceea, în timpul utilizării preparatelor din rădăcinile plantei se va evita expunerea la soare. Nu se recomandă în timpul sarcinii, în ulcerul gastric şi duodenal, în afecțiuni hepatice şi renale grave. Dozele recomandate trebuie strict respectate.”

Sursa foto: 123rf.com