Laptele vegetal de orez, bun pentru pentru alergici
Este cel mai puțin alergenic. Poate fi consumat de cei care au alergie la lactoză și nuci. Este foarte bogat în carbohidrați, ceea ce înseamnă că este o sursă bună de energie. Totuși, persoanele care au diabet și cei mai în vârstă ar trebui să-l consume cu precauție.
Cum prepari laptele de orez
Pentru preparare ai nevoie de 40 g de orez (circa patru linguri) și 1,340 litri de apă. Orezul se lasă la înmuiat timp de patru ore. Se strecoară și se pune într-un vas împreună cu apa. Se fierbe timp de 10 minute. Se lasă la răcit alte 15 minute, după care se dă prin blender. Se strecoară prin tifon. Pentru gust se pot adăuga miere, scorțișoară, pudră de roșcove etc.
Laptele vegetal de migdale, recomandat în ulcer gastric
”Recomand migdalele în ulcer gastric şi în gastrite hiperacide”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor, care adaugă: ”au şi o acţiune antiseptică intestinală remarcabilă, fiind astfel utilizate în colitele de fermentaţie. Sunt, de asemenea, uşor laxative. Datorită acţiunii antispasmodice şi de calmare a tusei, ele constituie un foarte agreabil remediu pectoral, fiind indicate chiar şi în tusea convulsivă.
Au efect favorabil și în laringite, în inflamaţiile aparatului genito-urinar și au şi proprietăţi antilitiazice (elimină pietrele la bilă sau rinichi, n.r.). Prin compoziţia lor chimică foarte complexă sunt tonice generale şi remineralizante. Deoarece au un conţinut redus de glucide, migdalele pot fi consumate și de diabetici.”
Cum prepari laptele vegetal de migdale
Pune la înmuiat 100 g de migdale crude. Pune-le în blender și acoperă cu 300 ml de apă. Amestecă și strecoară. Pentru un gust mai bun poți adăuga 5 curmale fără sâmburi care vor fi și ele hidratate și date prin blender alături de migdale. Fără curmale, laptele de migdale are puține calorii și este o sursă bună de vitamine A și D. Nu conține colesterol, grăsimi saturate. Nu este, din păcate, nici o sursă de calciu, deși anumite mărci de lapte de migdale care se găsesc în supermarket au calciu adăugat. Nu trebuie consumat de persoanele alergice la migdale sau nuci.
Soia scade colesterolul
”Boabele de soia conţin 15-22% grăsimi (uneori la anumite soiuri ameliorate, până la 25%). Datorită bogăţiei în acizi graşi polinesaturaţi şi a prezenţei acidului arachidonic, uleiul de soia are proprietăţi hipocolesterolemiante. Chiar după utilizarea timp de trei săptămâni în alimentaţie a uleiului de soia s-a constatat o reducere semnificativă a „colesterolului rău”. Preparatele alimentare din soia sunt uşor de digerat şi au o valoare nutritivă foarte ridicată.
Cum prepari laptele de soia
Laptele vegetal de soia se prepară din 150 g seminţe de soia care se înmoaie într-un litru de apă. Se țin la temperatura camerei timp de 36 de ore. Se decantează lichidul de la suprafață și se strecoară. Se consumă în aceeaşi zi. Peste seminţe se mai poate pune încă o dată apă şi se repetă operaţia de mai sus. Poate fi dat și bebelușilor, și copiilor.”