Rădăcinile de kava kava se mestecă sau se prepară o băutură prin fierberea amestecului de pulbere de rădăcină și apă. Aceasta are efecte relaxante. Se pare că dă o stare generală de bine și poate fi folosită cu succes în tratarea anxietății, insomniei și a altor probleme nervoase.

Contraindicații

Dar există temeri din partea specialiștilor în medicină și farmacologie că rădăcina de kava poate deteriora ficatul, dar nu există o dovadă concretă că planta, în sine, ar avea acest efect. Ar putea fi de vină combinarea acesteia cu alte plante și medicamente. Nu este clar nici dacă planta este periculoasă în doze normale sau doar în supradoză. De aceea, până la rezultatul unor cercetări amănunțite, mai multe țări au scos kava kava de pe piață. Pentru că încă nu este foarte sigură, ar trebui să o iei doar sub supravegherea medicului.

Kava kava, eficientă în tratarea anxietății

Cu toate reținerile, există și studii care arată că Piper methysticum este foarte eficientă în tratarea simptomelor asociate anxietății, având rezultate remarcabile după doar o săptămână de tratament. Totodată, îmbunătățește starea psihică, performanțele cognitive și calitatea somnului. Studiile făcute pe animale, dovedesc că reduce convulsiile, relaxează mușchii și induce somnul. În unele părți ale lumii, se poate cumpăra rădăcină de kava kava care se mestecă sau se fierbe. Dar se găsește și sub formă de produse standardizate, cum ar fi tinctura sau extractul. Dacă ai o boală a ficatului (cum ar fi ciroza sau hepatita), nu ar trebui să folosești kava kava. Nu este recomandată nici copiilor.

Sursa foto: 123rf.com / Heike Rau