Ochiul, reflexia tuturor organelor

Dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist în Medicină de familie, cu competențe în iridologie și ayurveda (medicină indiană), ne-a explicat mai multe despre „știința citirii bolilor în iris”: „există o lege a reflexiei care se întâlnește nu numai în iridologie, ci și în alte ramuri ale medicinei complementare: partea se reflectă în tot și totul se reflectă în parte. Este un principiu care se regăsește atât în acupunctură sau reflexoterapie, dar și în medicina alopată, unde, de exemplu, un eșantion de sânge analizat reflectă starea de sănătate a întregului organism”.

Dar, ca și analizele, „iridologia reflectă starea de sănătate dintr-un anumit moment dat”, ne-a atenționat medicul. Dacă analiza se repetă după câteva zile rezultatele pot fi altele. La fel, diagnosticul nu se pune printr-o singură metodă, ci mai multe sunt corelate pentru a da o imagine cât mai exactă și un tratament eficient. Dr. Dragomirescu folosește informațiile pe care i le dă iridologia, dar și investigațiile clasice (analize de laborator, radiografii etc.), precum și principiile medicinei indiene.

Ce se putea vedea prin examen iridologic:

– starea generală de sănătate
– gradul de încărcare a organismului cu toxine și capacitatea de eliminare a lor
– starea sistemului imunitar
– gradul de afectare al organelor şi sistemelor în cazul unei afecţiuni

– dacă persoana este sub stare de stres și gradul în care este afectată

Ce aparate se folosesc

În trecut, specialiștii foloseau pentru a analiza irisul o lumină puternică și o lupă. În prezent, există aparate speciale de iridologie. Se mai poate folosi o cameră foto performantă pentru a fotografia ochiul, după care imaginea este introdusă în calculator și analizată cu ajutorul unor programe speciale.

O investigație neinvazivă

Andreea Dragormirescu ne-a explicat căprin iridologie, „medicul observă zonele vulnerabile și face o apreciere generală a stării de sănătate. Poate evidenția zonele care, pe parcursul vieții, sunt mai predispuse la anumite afecțiuni. Se stabilește, într-o anumită măsură și dacă boala este acută, subacută, cronică sau degenerativă. Se vede foarte bine starea sistemului digestiv. Se poate vedea dacă există intoxicații, cum reacționează organismul la stres. Ar fi bine ca fiecare să își știe predispozițiile pe care le are, pentru a preveni apariția bolilor prin stilul de viață”, a precizat medicul, adăugând că ar fi bine să se știe aceste lucruri cât mai din pripă, poate chiar din adolescență, pentru a preveni eventualele probleme. Acest tip de investigație are avantajul că este neinvazivă și că, într-un timp destul de scurt, putem afla multe amănunte despre starea noastră de sănătate.

Culoarea ochilor și predispozițiile

Ochii albaștri sunt mai ușor de interpretat pentru că reflectă lumina mai ușor și oferă informații mai clare. De regulă, se consideră că persoanele cu ochi albaștri au o predispoziție mai mare pentru bolile de plămâni și afecțiunile reumatologice.

Ochii de culoare închisă absorb mai multă lumină și sunt mai greu de interpretat. Persoanele cu ochi căprui au o predispoziție mai mare către bolile digestive sau cardiace. Aceasta nu înseamnă că va face cu siguranță boala, ci doar că prezintă mai mute riscuri.

Ochii verzi nu există în iridologie. Atunci când se fac fotografiile, ochiul de această culoare apare ca unul albastru, peste care se suprapune o colorație ușor galbenă, dând impresia de ochi verde.

Sursa foto: Joe Crawford / flickr.com