Gălbenelele conțin numeroase substanțe benefice, printre care uleiuri esenţiale, pigmenţi carotenoidici, vitamina C. Dintre cele 21 de întrebunițări pentru sănătate ale gălbenelor. Cea mai impresionantă calitate a lor este accelerarea vindecării. În plus, protejează sănătatea cavității bucale, îmbunătățesc aspectul tenului, scad inflamațiile, calmează crampele și reduc riscul de a dezvolta cancer de piele.

La ce sunt bune semințele de muștar. Beneficiile consumului de boabe de muștar

Întrebunițări pentru sănătate ale gălbenelor: leac împotriva infecțiilor și a durerilor

Ar fi bine să ai flori, extracte sau unguente de gălbenele întotdeauna la îndemână în casă. Dacă aplici ulei de gălbenele pe o rană, vânătaie sau înțepătură de insecte, acestea se vor vindeca mai repede, datorită efectului antiinflamator și antioxidant. În plus, protejează împotriva infecțiilor. Proprietățile antispasmodice ale gălbenelelor le recomandă în numeroase probleme de sănătate. Sunt bune împotriva durerilor de cap, crampelor stomacale, durerilor menstruale sau alt tip de afecțiune spastică.

Întrebunițări pentru sănătate ale gălbenelor: O farmacie într-o plantă

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Extractele pe bază de gălbenele, folosite intern, stimulează secreția de bilă a ficatului și reglează menstruația. Au efecte pozitive în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric în fază incipientă. Stimulează sistemul imunitar în cazul infecțiilor virale. Extractele liofilizate din florile ligulate (marginale) inhibă dezvoltarea slafilococului auriu Oxford, Escherechia coli şi Candida albicans. Pentru a avea acest efect, este nevoie de o concentrație de 0,1-0,25%. Gălbenelele se mai recomandă pentru dischinezie biliară (”bilă leneșă”), pentru stimularea menstruației și ca pansament gastric. Extern, se face gargară cu ceai de mușețel în inflamațiile cavităţii bucale şi ale mucoasei faringiene. Planta este utilă, de asemenea, în inflamaţiile dermatologice, în vânătâi, contuzii, furunculoze, eczeme şi parazitoze.

Întrebunițări pentru sănătate ale gălbenelor. Mod de administrare

Pentru uz intern, dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Același ceai poate fi folosit și pentru gargară. Pentru uz extern, se face o infuzie concentrată de 30 g de plantă la un litru de apă. Se folosește la spălături vaginale sau comprese aplicate pe suprafețele lezate (arsuri, plăgi, degerături). Se mai poate prepara o tinctură tot pentru uz extern. 20 g de flori de gălbenele se macerează în 100 ml de alcool alimentar timp de 8 zile. Se strecoară și se păstrează într-o sticluță închisă la culoare. Se diluează 10 ml de tinctură în 100 ml de apă fiartă și răcită. Se aplică sub formă de comprese pe plăgi. Din frunze se poate face o infuzie (30 g plantă la un litru de apă). Se aplică sub formă de cataplasme pentru aceleași probleme. Există și numeroase unguente pe bază de gălbenele. Nu prezintă contraindicații și nici interacțiuni cu alte medicamente. Pot fi utilizate în sarcină și alăptare. Totuși, nu trebuie depășită doza recomandată, pentru că poate provoca iritații.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com