Reflexoterapia este o metodă practicată de chinezi încă din antichitate. Și-a dovedit, de-a lungul timpului, eficiența. Poți face chiar tu singură presopunctură pentru durerile de spate.

Un studiu publicat în British Medical Journal arată că presopunctura este eficientă în calmarea durerilor de spate, chiar și a celor invalindante, în care persoana nu se mai poate mișca.

Dacă vrei să practici presopunctura, consultă întâi medicul curant. Există anumite afecțiuni ale spatelui în care este contraindicată.

Cele mai importante puncte de presopunctură pentru durerile de spate. Punctele inferioare de pe spate (Marea de Vitalitate)

Patru puncte de presopunctură situate pe partea inferioară a spatelui pot fi folosite pentru a trata durerile lombare e sau sciatice.

Punctele inferioare de pe spate se mai numesc și ”Marea de Vitalitate”. Sunt situate în linie orizontală la nivelul taliei, în dreptul vertebrelor lombare 2 și 3. Sunt cele 4 puncte de la stânga și la dreapta coloanei vertebrale la distanță de 2-3 cm între ele.

Se masează ușor timp de 1 minut câte două puncte pe rând, aflate de o parte și de alta a coloanei. Se începe de la exterior. Se presează când mai tare, când mai încet în funcție de respirație. Se pune mai multă presiune la expirație, atunci cînd dai aerul afară din piept. După un minut, se continuă cu punctele din apropierea coloanei.

Ce este masajul Shiatsu și cum te poate ajuta

Cele mai importante puncte de presopunctură pentru durerile de spate. Spatele genunchiului

Pentru durerile de spate zona lombară, se apasă punctul situat în centrul spatelui genunchiului.

Aceasta e o procedură pe care o poți face singură. Stai întinsă pe spate cu genunchii îndoiți. Apasă cu buricele degetelor în centrul cutelor din spatele fiecărui genunchi timp de un minut. Repetă de cel puțin 3 ori pe zi.

5 motive pentru care te doare spatele și cum poți scăpa de probleme

Cele mai importante puncte de presopunctură pentru durerile de spate. Punctul de pe abdomen (Marea de Energie)

Punctul de pe abdomen, cunoscut și sub numele de ”Marea de Energie”, este deosebit de util pentru tratarea durerilor de spate.

Acest punct este situat la o distanță de două degete (aproximativ doi cm) sub ombilic.

Aplică o presiune fermă și constantă asupra acestui punct timp de un minut. Vei obține ameliorarea pe termen scurt a durerilor de spate.

Pune trei degete de la mâna dreaptă (index, degetul mijlociu și inelarul) sub ombilic. Punctul ferm pe care îl simți cu degetul inelar este punctul ”Marea de Energie”. Aplică o presiune constantă în acest punct cu degetele până la 1 minut.

Repetă de 2-3 ori la un interval de 10 minute pentru a trata durerile de spate.

Atenție: persoanele vârstnice și femeile însărcinate sunt sfătuite să fie precaute în timpul utilizării acestei tehnici. Dacă ai mușchii abdominali slabi sau suferi de afecțiuni gastrice, aplică presiune cu palma în loc de vârful degetelor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com