Natura poate avea grijă de numeroase probleme ușoare de sănătate. Ce e și mai interesant este că poți crește chiar tu plantele medicinale de care ai nevoie în grădina ta sau chiar pe balcon. Te vei trata cu ierburi de leac cultivate de tine.

Ierburi de leac cultivate de tine. Salvia te salvează când ai răcit

Ai o tuse de care nu mai scapi? Culege niște salvie de la tine din grădină. Are efect antibacterian, antiinflamator, antioxidant și antifungic. De aceea, poate ajuta în cazul simptomelor de răceală, cum ar fi tusea persistentă, durerea în gât, febra ușoară. Reduce iritația și inflamația sistemului respirator. Combate infecția și grăbește vindecarea. În plus, ajută la buna funcționare a bilei, ficatului și la eliminarea gazelor intestinale. Poți face ceai din două lingurițe de salvie proaspătă sau o linguriță de salvie uscată la o cană cu apă. Se aduce la fierbere, după care se stinge focul și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se poate îndulci cu miere. Se beau două-trei căni pe zi. În sarcină, nu ar trebui să bei cantități mari de ceai de salvie. Se culege în lunile iulie și august.

Ierburi de leac cultivate de tine. Cimbrișorul calmează durerea în gât

Cimbrișorul are un gust aromat și te poate scăpa de cele mai puternice dureri în gât. Stimulează sistemul imunitar și are calități antimicrobiene. Este și el remediul potrivit în caz de răceală, tuse, bronșită sau alte probleme respiratorii. Este un bun expectorant, indicat în tuse productivă. De asemenea, susține buna funcționare a tractului digestiv și a sistemului nervos. Infuzia se prepară din două lingurițe de frunze tocate de cimbrișor (proaspete sau uscate) la o cană cu apă. Se lasă să stea acoperit timp de 10 minute. Se culege în lunile de vară.

Flori care alungă țânțarii. Uite ce poți cultiva la ferestre!

Ierburi de leac cultivate de tine. Menta este acționează ca analgezic

Menta nu te ajută doar atunci când ai diaree. Poate calma durerile de cap, fie că sunt cauzate de stres sau de o migrenă. Acționează ca analgezic și reduce sensibilitatea la durere. Mentolul pe care îl conține duce la fluidificarea sângelui. Contractarea vaselor de sânge poate duce și ea la dureri de cap. Pentru că îmbunătățește circulația sangvină ajută și mușchii tensionați să se relaxeze. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de mentă uscată la o cană cu apă. Se lasă acoperit timp de 10 minute. Ceaiul se poate îndulci cu miere și se bea încet, cu înghițituri mici. Pentru dureri de cap, poți face și inhalații cu câteva frunze proaspete de mentă într-o cratiță cu apă fierbinte. Frunzele de mentă se pot adăuga și în salate pentru un gust excepțional. Poți găsi mentă proaspătă în grădină până în septembrie.

Citește și: Cum să usuci plantele medicinale și aromatice din grădină

Sursa foto: 123rf.com