Persoanele cu alergie sunt sensibile la urushiol, o rășină iritantă care se găsește în iedera otravitoare. Dacă te atingi de una dintre aceste plante, urushiolul poate ajunge pe pielea ta. În cel puțin două ore, poți dezvolta o erupție pe piele și mâncărime. Simptomele pot dura până la trei săptămâni sau mai mult. De asemenea, poți dezvolta erupția cutanată atingându-te de haine sau alte articole care au fost contaminate cu urushiol. Și dacă ai urushiol pe degete, vei răspândi erupția pe corp, de fiecare dată când te atingi.

Citește și: Florile otrăvitoare, duşmanii din ghivece şi grădini

Cum poți trata pe loc alergia la iedera otravitoare

Dacă știi că ai fost expus, spălă-te bine pentru a elimina urushiolul care provoacă alergii înainte de a fi prea târziu. Și există multe moduri de a ușura mâncărimea și de a usca blisterele dacă ai atins iederă otrăvitoare. Însă evitarea este de departe cea mai bună abordare, mai ales dacă știi că ești alergică.

După ce ai atins iedera otrăvitoare, ai la dispoziție aproximativ 15 minute pentru a scăpa de urushiol. Folosește săpun și apă caldă, dacă sunt disponibile. Dacă ai de ales între mai multe tipuri de săpun, utilizează unul care nu conține substanțe hidratante. Dacă este imposibil să te speli imediat, curăță pielea cu alcool frecând pentru a dizolva urushiolul. Dacă nici acesta nu este la îndemână, poți utiliza orice produs (sau băutură) care conține alcool.

Plante împotriva alergiei la iederă otrăvitoare

Taie în felii o frunză dintr-o plantă proaspătă de aloe vera. Scoate gelul și aplică pe zonele afectate. Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale plantei de aloe o fac să fie un excelent remediu și pentru iedera otravitoare. Produsele comerciale cu gel de aloe vera sunt bune dacă sunt făcute în mare parte din gel pur din plantă. Plantanul conține un produs chimic (numit alantoină) care este antiinflamator și antimicrobian. Poate fi și el de folos.

Citește și: Top 6 plante toxice – vezi dacă le ai în grădină

Trucuri pentru a scăpa de alergeni

Spală hainele pe care le purtai când ai atins iedera otravă în mașina de spălat cu apă caldă.
Clătește încălțămintea.
Câinii și pisicile nu au alergie la iederă otrăvitoare, dar blana lor poate purta substanța care provoacă alergii. Așadar, dacă animalul tău de casă a intrat în contact cu iederă otrăvitoare, ar trebui spălat bine. Dacă ești alergică, pune pe altcineva să-l spele sau poartă mănuși de cauciuc și o pelerină de ploaie, pentru a evita contactul cu urushiolul.

Citește și: Hamamelis: 7 motive pentru care nu ar trebui să-ți lipsească din casă

Remedii pentru ameliorarea simptomelor

  • Folosește o compresă cu oțet pentru a usca erupția cutanată și a scăpa de mâncărime. Amestecă o jumătate de cană de oțet alb cu o cană cu apă. Lasă să se răcească la frigider. Când te deranjează mâncărimea, umezește o cârpă în această soluție și aplic-o pe zona afectată.
  • Înmoaie o cârpă în lapte rece și ține-o de piele. Laptele rece este mai calmant pentru mâncărimea pielii decât apa rece.
  • Umezește un plic de ceai folosit (negru sau verde, nu contează) și aplică-l pe zona afectată. Acidul tannic din ceai, care este astringent, ajută la contractarea țesutului inflamat și ameliorează mâncărimea.
  • Pentru a usca erupția, relaxează-te într-o baie care ai adăugat sare Epsom. Urmează indicațiile de pe etichetă.

Sursa foto: 123rf.com