Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Arată ca o liană agăţătoare și lungă, cu frunzc verzi şi iarna. Dacă nu are un suport (arbori, ziduri), devine târâtoare. Florile, modeste, se prezintă sub formă de umbreluţe galbene-verzui. Fructele sunt negre-violacee. Plantă de umbră, preferă locurile umede, în special la câmpie şi în zonele deluroase, urcând până la 1500 m altitudine.

Iedera, multiple calități

Pielea şi mucoasele sunt sensibile la extractele de frunze de iederă, ceea ce conferă acţiunea expectorantă şi antispastică. Extractele din frunză de iederă au și efect antibacterian și antimicotic. Este indicantă pentru a diminua spasmele bronșice. Are acțiune sedativă, cu efect bun în mialgii parestezice, sciatice, reumatism etc. Se recomandă și în celulite.

Infuzie din frunze uscate de iedera

Pentru uz intern, se face infuzie dintr-o linguriță de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se beau două căni pe zi. Se mai folosește sub formă de tinctură sau sirop. Intră și în compoziția unor produse homeopatice folosite la tratarea tumorilor maligne.

Comprese și cataplasme

Pentru uz extern, se fierbe o lingură de frunze uscate timp de 10 minute în 300 ml de apă. Cu acest ceai se pot face spălături locale (nas, urechi), gargară, comprese și cataplasme.

Sursa foto: nociveglia / flickr.com