Iarba-mâței a primit acest nume pentru că oamenii au observat că este foarte iubită de feline, care o caută și o ronțăie cu spor. Unii spun că ar acționa ca un drog pentru micuțele animale și că le-ar da o stare de euforie. Asupra oamenilor, însă, are efecte terapeutice care nu sunt de neglijat. Află care sunt acestea și cum o poți folosi și tu!

Antispastic stomacal

Iarba-mâței se mai numește și cătușnică, iar în limbaj științific: Nepeta cataria. Are efect sedativ și ajută și în cazul în care ai probleme cu digestia pe fond nervos. Este antispastic, elimină gazele intestinale. Uleiul esențial de cătușnică poate fi folosit pentru anestezia locală în caz de dureri acute. Este un bun antireumatic, febrifug și tonic.

Cum prepari iarba-mâței pentru uzul oamenilor

Pentru uz intern, se face infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi sau se poate folosi tinctură, din care se iau 20-25 de picături în 50 ml de apă de trei ori pe zi. Este bine să nu se depășească doza indicată, pentru că în cantități mari este toxică. Este contraindicat în timpul sarcinii. Se mai  mestecă frunzele bine spălate pentru combaterea durerilor de dinți și stimularea salivației. Frunzele și vârfurile înflorite de cătușnică se culeg în lunile iulie și august.

Sursa foto: „T”eresa / flickr.com