Iarba-mare, indicată și în artrite

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Părţile subterane conţin substanțe antibiotice. Se recomandă şi pentru proprietăţile antiinflamtoare în congestii hepatice, colecistite, litiază biliară şi renală, în artrite şi ca sedativ asociat cu alte plante. Conține glucide mai bine tolerate de diabetici decât zaharoza. Recomandarea majoră este de calmant al tusei, diuretic, stimulant al secreției biliare şi pentru eliminarea viermilor intestinali.

Efect expectorant și de calmare a tusei

Pentru acțiunea expectorantă și de calmare a tusei, se face un decoct dintr-o lingură de rădăcină mărunţită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. La fel se procedează şi pentru acţiunea diuretică şi coleretică.

Decoct împotriva viermilor intestinali

Pentru a scăpa de viermi intestinali, rădăcina se recomandă sub formă de decoct preparat din patru linguri fragmentate la o cană cu apă: se iau patru linguri pe zi timp de cel puţin o saptămână. Pcntru efectele sedativc, rădăcina de iarbă-mare se asociază cu talpa gâştii, în părţi egale, din care se prepară o tinctură folosind 20 g amestec de plante la 100 ml alcool de 60º -70º, prin macerare timp de 8 zile. Se iau de 3 ori pe zi 15—20 picături în ptiţină apă, ultima doză seara înainte de culcare.

Iarba-mare are puține contraindicaţii

Deşi rădăcina de iarbă-mare şi preparatele obţinute din această specie. În doze terapeutice, nu prezintă efectc secundare, cantităţile supradozate, administrate oral, pot provoca efecte nedorite carc se manifestă prin excitaţie, iar la doze mai mari prin paralizie bulbo-medulară. Deci, atenţie la dozare.

Sursa foto: 123rf.com