Este indicat în toate afecțiunile cronice și degenerative, în sterilitate, afecțiuni neurologice, endocrine, digestive, renale, hepatice și cardiace. Grâul încolțit este indicat în stări de anemie, astenie fizică și intelectuală, probleme de creștere la copii, rahitism.

Nu arunca partea cea mai bună

Dacă de la fructe și legume îndepărtam coaja, din grâul măcinat aruncăm tarâța, uitând de faptul că exact sub coaja bobului de grâu sunt sintetizate vitamine prețioase, cum ar fi, de pildă, vitaminele din complexul B”, observă dr. farmacist Ovidiu Bojor. Deci, pentru a profita de toate proprietățile grâului, trebuie consumat sub formă de terci din uruială de grâu integral, de pâine neagră, grâu încolțit sau tărâțe.

Grâul încolțit, plin de vitamine

Grâul încolțit este un stimulator excelent al proceselor vitale din organism. Sămânța încolțită trece prin transformări prin care dobândește maximum de substanțe folositoare. Astfel, conține vitaminele A, B, E, K, D, PP, fosfor, magneziu și calciu. Este recomandat în stări de convalescență, oboseală cronică, astenii, nevroze, boli de rinichi și cardiovasculare. Pentru a-l prepara trebuie să ai grâu dintr-o recoltă cât mai recentă, nu mai vechi de un an, pentru că, altfel, nu încolțește. Se alege și se spală bine sub jet de apă rece. Se pune într-o oală o parte de grâu și cinci părți de apă. Se lasă neacoperit, dar ferit de căldură și de lumină. Se schimbă apa o dată la opt ore. În trei zile, apare un mic vlăstar verde la fiecare bob de grâu. Se strecoară și se pune la rece în sticle bine acoperite să nu intre aer. Adulții vor lua trei până la șase linguri pe zi, copiii – una două linguri pe zi. Se poate amesteca cu miere pentru a avea un gust mai bun.

Sursa foto: 123rf.com