Dr. farmacist Ovidiu Bojor îi recomandă ca adjuvant în tratamentul bolilor digestive, cardio-vasculare, ale aparatului respirator, renal, ale sistemului nervos şi în tratamentul unor boli de piele.

Cocteil de minerale și vitamine

Grâul încolţit este un adevărat cocteil de minerale și vitamine: conţine fosfor, magneziu, calciu, vitaminele A, B, E, K, D şi PP, proteine, glucide, enzime etc. Se găsesc și în comerț, dar mai rar proaspeți. Este de preferat să îl prepari în casă, din boabe de grâu cât mai proaspete (din anul respectiv) și netratate chimic. Se spală bine timp de două minute şi se pun într-o farfurie cu puţină apă. Se acoperă cu altă farfurie. De obicei, germinează la temperatura camerei în 24-36 ore. Din opt în opt ore se schimbă apa din vas. Se consumă ca atare, fie amestecat în salate, fie trecut prin maşina de tocat carne şi îndulcit cu miere, fie uscat, dar la o temperatură care nu trebuie să depăşească 40°C. În afecțiunile cronice sunt recomandate cure de câte trei-patru săptămâni, în care se consumă cel puțin trei linguri în cazul adulților și o lingură pe zi, în cel al copiilor. Cantitatea maximă nu este specificată, fiecare poate consuma cât vrea. Trebuie doar să ții cont că este contraindicat . în caz de colon iritabil. Dacă ai exces de estrogen în organism, grâul încolțit trebuie consumat cu moderație.

Tărâțe de grâu împotriva constipației

Tărâțele de grâu conțin o cantitate mare din grupul de vitamine B, aminoacizi și minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu etc.). Combat eficient constipațiile cronice și pot fi folosite și ca remineralizant și tonic general. Pentru a le prepara se fierb în apă sau în lapte, la fel ca grișul. Poți scăpa de durerile abdominale, reumatice sau menstruale aplicând pe zona afectată un săculeț de pânză cu tărâțe calde. Apa de tărâțe este eficientă în anemii astenii nervoase și stres. Ajută și la îmbunătățirea memoriei. Se prepară după cum urmează: se pun trei-patru linguri de tărâțe într-un litru de apă și se lasă la înmuiat de seara până dimineața, apoi se strecoară. Se consumă în locul apei. Pentru a fi mai gustoasă, se pot adăuga suc de lămâie și miere.