Gâtul înțepenit (torticolis) poate apărea în urma unui traumatism, din cauza poziției de somn sau de stat la birou. În cazul unui torticolis sever, se poate ajunge la paralizia zonei. Totuși, este reversibil. Medicamentele și unguentele antispasmodice și nervine pot ușura simptomele. Este nevoie să reduci tensiunea musculară și să relaxezi nervii din zona respectivă. Vor fi de ajutor dieta și stilul de viață. Este nevoie să renunți la fumat. O perioadă (până la însănătoșire și o săptămână după aceea) nu consuma alcool, cafea, ceai negru și sucuri acidulate. În plus, te pot ajuta anumite suplimente alimentare, plante medicinale, dar și chiropractica, acupunctura și masajul.

Suplimente alimentare pentru a trata gâtul înțepenit

Poți lua acid malic, conform instrucțiunilor din prospect, până la trecerea simptomelor. Are efect antispasmodic și ajută mușchii să se relaxeze. Reduce durerile și redă mobilitatea gâtului înțepenit. În plus, scade tensiunea arterială. Acidul malic se găsește și în următoarele alimente: mere, ananas, fructe de pădure, struguri etc. Suplimentele alimentare care conțin cohoș negru au efect de combatere a spasmelor musculare. Înainte să iei suplimente alimentare, întreabă-ți medicul dacă nu interferează cu alte tratamente recomandate de el.

Citește și: 4 seturi de exerciții care îți vor îmbunătăți condiția fizică la birou

Plante antiinflamatoare pentru a trata gâtul înțepenit

Atunci când ei gâtul înțepenit, ai nevoie de un tratament antiinflamator. Poți încerca antiinflamatoare naturale. Mușețelul este un bun antiinflamator. Are și acțiune anestezică și antispastică. Relaxează și îmbunătățește mușchii. Infuzia din flori de mușețel are și efecte sedative. Astfel, te vei odihni mai bine chiar dacă încă nu ai scăpat de toate simptomele gâtului înțepenit. Se face o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru uz extern, se face o infuzie din trei-patru linguri de flori la o jumătate de litru de apă. Se aplică sub formă de comprese cu ceai călduț pe zona afectată. Mai poți folosi o cremă cu arnică o dată la câteva ore pentru calmarea durerilor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com