Fructele uscate sunt o sursă bună de antioxidanți. De exemplu, polifenolii prezenți în smochine și curmale te pot ajuta în tratarea a numeroase afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, osteoporoza, diabetul și bolile degenerative ale creierului. Pentru că au un conținut scăzut de apă, fructele uscate conțin mai multe substanțe nutritive, dar au și mai multe calorii. Dacă ai diabet sau vrei să slăbești, ar trebui să le consumi cu măsură. În schimb, te poți bucura din plin de aportul de betacaroten, vitamina E, niancină, magneziu, fier, potasiu și calciu pe care îl aduc în organism stafidele, smochinele, prunele și caisele uscate.

Fructele uscate. Beneficii pentru sănătate – Caisele

Caisele sunt recomandate, în special, pentru că sunt foarte nutritive, cu un aport mare de vitamine şi ușor de digerat”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Din lunga listă de afecțiuni sau probleme de sănătate pe care le ameliorează menționăm: digestie dificilă, convalescență, anemie. Sunt tonice nervine, indicate în astenii, stări depresive, nevroze şi insomnii. Caisele uscate sunt uşor laxative și se consumă ca atare.

Fructele uscate. Beneficii pentru sănătate – Coacăzele

Coacăzele conţin de trei-patru ori mai multă vitamina C decât lămâile. Au un efect tonic general. Cresc rezistența organismului la infecții, datorită stimulării producției de globule roșii. Au efect bun asupra copiilor, stimulează creșterea oaselor și luarea în greutate. Sunt indicate și în alimentaţia vârstnicilor, ca adjuvante în afecțiunile gerontologice. Se recomandă şi în perioada de convalescenţă. Efectul tonic se manifestă şi asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant în surmenajul intelectual și astenie. Ele joacă și un rol important în prevenirea accidentelor vasculare. Pigmenţii pe care îi conțin duc la mărirea acuităţii vizuale. În plus, au efect diuretic, ceea ce le face utile în gută şi reumatism. Ajută și în caz de răceală, gripă, stări febrile, răguşeală. Pe lângă consumul lor, ca atare – proaspete sau uscate, se poate face infuzie din fructe uscate (una-două linguriţe la o cană cu apă). Se beau douătrei căni pe zi.

Fructele uscate. Beneficii pentru sănătate – Smochinele

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Smochinele sunt foarte hrănitoare. ”Din punct de vedere medical, sunt foarte utile în bronşite, laringite, traheite, pneumonii pentru că au un efect emolient şi expectorant. Au o acţiune utilă şi în alte tipuri de cataruri (arsuri), de pildă în cel intestinal şi urinar. Au, de asemenea, proprietăţi laxative şi diuretice. Se consumă ca atare. Nu ar trebui să lipsească din meniul copiilor, vârstnicilor și al sportivilor. Se mai poate face un decoct expectorant din două-trei fructe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Poate vrei să gătești și Prăjitură cu ciocolată și fructe uscate

Fructele uscate. Beneficii pentru sănătate – Curmalele

Curmalele sunt și ele deosebit de nutritive (conțin 350 kcal la 100 g). În plus, sunt antitusive și emoliente, excelente în caz de răceală și tuse, pentru că favorizează expectorația. În plus, sunt tonice pentru creier și pentru mușchi. Sunt recomandate în perioada de creştere, în sarcină şi după bolile infecţioase. Dau rezultate bune în tratarea anemiei, asteniei fizice şi intelectuale. Se consumă ca atare. Se mai poate face infuzie din 50 g de curmale la un litru de apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Fructele uscate. Beneficii pentru sănătate – Stafidele

Ar fi bine să mănânci stafide în fiecare zi. Principalele beneficii pentru sănătate sunt combaterea constipației, anemiei, febrei și a disfucțiilor sexuale. Ajută și la creșterea sănătoasă în greutate. Au un impact pozitiv asupra sănătății ochilor, oaselor și a dinților. În plus, le plac și copiilor celor mai mofturoși. Așa că pot fi hrănitoare pentru micuții pe care îi convingi mai greu să mănânce. Mai au și proprietăți pectorale, calmând tusea. Se consumă ca atare.

Află și cum poți face singură fructe uscate

Sursa foto: 123rf.com