Cireșele, vișinele, căpșunele sau frăguțele sunt parcă făcute să îți dea necesarul de vitamine și energie. Au și calități depurative importante, ajută la regenerarea ficatului, dar au și bune efecte în migrene.

Fructele roșii, detoxifiante

Cireşele şi vişinele au multe caracteristici comune. Conțin până la 90% apă. Mai ales vișinele pot fi consumate fără probleme de către diabetici. Ambele fructe sunt bogate în natriu, potasiu, calciu, fier, conțin cantități însemnate de vitamina A și în mai mică măsură vitaminele B1, B2, B3 și C. Uşor acide, sunt un adjuvant utilizat în colitele de fermentaţie. De asemenea, provoacă scăderea tensiunii arteriale. Au efect laxativ și sunt recomandate și în obezitate. Au acțiune diuretică și ajută organismul să se purifice de substanțele pe care nu le poate asimila. Sunt recomandate mai ales în afecțiuni renale, inclusiv litiază, în gută, reumatism, atrite și ateroscleroză. Mai sunt indicate în în hepatite cronice sau sechele provocate de hepatită, deoarece ajută la regenerarea ficatului. Îndeosebi cireșele sunt sedative și tonice pentru sistemul nervos.

Căpșunele, remineralizante

Datorită valorii nutritive mari și a bogăției de săruri minerale, mai ales de fier, căpșunele sunt Dr. farmacist Ovidiu Bojorrecomandate persoanelor anemice sau foarte slăbite, ca tonic și remineralizant. Chiar și diabeticii pot mânca până la 300 g zilnic, cu mențiunea să întrebe mai întâi nutriționistul. Cei care nu suferă de această afecțiune ar putea face cure cu unul până la două kilograme pe zi timp de una sau două săptămâni. Un astfel de tratament este recomandat mai ales celor care suferă de constipație cronică, reumatism articular, gută sau nefrite, litiază urinară şi biliară. Ceilalți pot urma cure cu 300-500 g de fragi sau căpșune pe zi, care se vor consuma mai ales dimineața pe stomacul gol. Frunzele de fragi și cele de căpșune sunt un foarte bun antidiareic și diuretic. Au și prorpietăți dezinfectante ale căilor urinare. Se utilizează sub formă de infuzie din una-două lingurițe de frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Sursa foto: 123rf.com