Fructele de coacăz, nenumărate indicații
Coacăzele sunt indicate în caz de anemie, surmenaj, insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, colită, diaree cronică, reumatism, celulită, ateroscreloză, obezitate, tulburări circulatorii, insomnii. ”Fructele de coacăz joacă un rol important în prevenirea accidentelor vasculare”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
De ajutor și în sidromul premenstrual
Frunzele sunt de ajutor în caz de sindrom premenstrual, edeme, migrene, tuse convulsivă, gută, boli reumatice, cardiovasculare, febră. Fructele se consumă în stare crudă, sub formă de extract sau de sirop. Din frunze se face infuzie din două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi, între mese. Se face o cură de șase luni. Pentru uz extern, se fac comprese cu infuzie din frunze.
Poți conserva fructele de coacăz fără să le fierbi
Poți să conservi fructele de coacăz sub formă de suc. Cea mai indicată metodă de a-l prepara fără fierbere este adăugarea de cca 65% zahăr, până se obţine un sirop suprasaturat. Se lasă acoperit două-trei zile până observi dizolvarea cantităţii de zahăr utilizate. Prin această metodă, sucul transformat în sirop, îşi păstrează în bună parte proprietăţile naturale, precum şi aroma. Nu rămâne decât să îl pui în sticluțe și să le depozitezi într-un loc ferit de lumină și căldură. Apoi, la întrebuinţare, diluezi siropul cu apă plată sau cu apă carbo-gazoasă, după gust. Este bine să eviți fierberea fructelor sau adăugarea de conservanţi.
Sursa foto: 123rf.com