Cicoarea, ceaiul verde, guarana sau ceaiul mate sunt numai câteva alternative la cafea. Mențiunea este că unele din ele conțin cofeină, ce-i drept în cantități mai mici. Dacă medicul ți-a interzis această băutură ar trebui să îi ceri sfatul medicului și în ceea ce privește înlocuirea ei.

Energizant, dar și detoxifiant

Cicoarea se află printre cele care nu prezintă contraindicații, specifică dr. farmacist Ovidiu Bojor. Are un gust asemănător cu al cafelei. Pe lângă faptul că te ajută în perioade de solicitare intelectuală, reprezintă „o excelentă băutură pentru purificarea ficatului, a splinei și este adjuvant în tratarea icterului”, specifică Dr. Bojor. Pentru acestea afecțiuni, sunt indicate două căni pe zi. Alte beneficii pe care le aduce cicoarea sunt: scăderea nivelului de colesterol din sânge. De aceea, după o masă bogată în grăsimi și prăjeli, se recomandă o cană sau două cu ceai de cicoare. Una-două lingurițe de rădăcină sfărâmată de cicoare se fierb timp de 10 minute într-o cană cu apă. Din părțile aeriene ale plantei, se poate face infuzie (două lingurițe la o cană cu apă). În comerț se mai găsesc diverse preparate pe bază de cicoare.

O rețetă inedită

Cicoarea face parte din ingredientele „cafelei” Oshawa. Autorul acestei rețete este George Oshawa, renumit pentru dieta cu cereale integrale care îi poartă numele. Băutura este indicată pentru a mări puterea de concentrare și capacitatea de a face efort. Efectele de stimulare sunt puternice, fără a agresa și a epuiza, totuși, organismul, așa cum o fac alte energizante. Pentru a o pregăti, se prăjesc pe o tablă încinsă o lingură de boabe de năut, o lingură de boabe de fasole, o lingură de boabe de orz. Se macină în râșnița de cafea. După aceea, se adaugă trei linguri de cicoare prăjită și măcinată. Băutura se prepară din una-două lingurițe din acest amestec la o ceșcuță (100 ml) de apă clocotită. Se mai lasă la foc mic încă trei până la cinci minute.

Alternative la cafea

Un suc proaspăt de fructe la micul dejun sau o cană cu ciocolată caldă îți pot da energia de care ai nevoie, pe lângă faptul că pot fi savurate, într-un ritual asemănător cu cel al cafelei. Ceaiul verde conține și el cofeină, dar în cantități mult mai mici, nefiind la fel de agresiv. Totodată, conține antioxidanți benefici pentru sănătate.

Sursa foto:123rf.com