Farmacia din stup este creată pentru a proteja albinele, dar ne poate ajuta și pe noi. Produsele stupului au acțiune antimicrobiană verificată, antifungică, antivirală, dar și antiinflamatoare și imunostimulentă.

Mierea funcționează ca un antiseptic natural și are multe proprietăți antimicrobiene. Păstura, propolisul și apilarnilul au și ele aceste calități și pot fi folosite cu încredere, dacă nu ești alergică.

Păstura este denumită ”pâinea albinelor”, fiind alimentul de bază preparat cu care se hrănesc lucrătoarele.

Propolisul este o rășină colectată de albine de pe diferite specii de arbori, la care se adaugă polen, ceară și secreții proprii. El este folosit ca un lipici la „căptușirea” stupului. Este un adevărat scut care apără albinele de agresiunea microbilor.

Apilarnilul este un produs apicol natural, obținut din larvele de trântor.

Farmacia din stup: Lăptișorul de matcă, supraalimentul ideal

Lăptișorul de matcă stimulează imunitatea. Datorită unui compus al său acționează asupra sistemului endocrin ca un hormon natural și normalizează funcțiile organelor reproducătoare, atât la femei cât și la bărbați. Stimulează dezvoltarea copiilor. Este de un real folos mai ales celor care au probleme cu creșterea. Are și acțiune hepatoprotectoare. Este benefic și în tratamentul aterosclerozei. Facilitează consolidarea osoasă în osteoporoză și recuperarea după o fractură. Luat în doze de 200-500 mg zilnic timp de una-două luni, acționează ca tonic și stimulator fizic și psihic. O cură cu lăptișor de matcă (500 mg de trei ori pe zi, timp de patru până la șase săptămâni) te poate feri de neplăceri în sezonul rece.

Farmacia din stup: Păstura și polenul

Păstura conţine numeroase substanţe nutritive esenţiale organismului uman. Datorită conținutului său bogat în seleniu, susține capacitatea naturală de apărare a organismului. Tratează anemiile și afecțiunile hepatice. Are însușiri superioare polenului: are o valoare nutritivă de trei ori mai mare. Aceste două produse sunt printre puținele remedii care au capacitatea de a reface celula hepatică. Ia o linguriță de polen sau propolis amestecată cu miere pe stomacul gol timp de două săptămâni. Pentru detoxifiere și ca adjuvant în bolile ficatului se face un tratament cu 30g de păstură timp de 30 de zile sau polen crud timp de 90 zile.

Farmacia din stup oferă detoxifiere eficientă

Spre sfârșitul iernii este timpul să ne gândim la detoxifiere. Chiar dacă nu găsim verdețuri proaspete autohtone, produsele apicole ne pot ajuta. Polenul acționează ca antioxidant și antiinflamator. Propolisul este antimicrobian, antibiotic, antifungic, antiinflamator, analgezic, antioxidant și antotumoral, recomandat frecvent copiilor cu afecțiuni respiratorii, dar poate fi util și adulților. Este indicat și în cazul afecțiunilor prostatei, infecțiilor căilor biliare, hepatice sau ale organelor genitale și în cazul problemelor dermatologice (dermatite, ulcerații, cicatrice, răni, arsuri).

Cum recunoști mierea autentică

Pentru a beneficia de efectele farmaciei din stup, mierea trebuie să fie curată, necontrafăcută și neprelucrată termic. Cel mai bine ar fi să ți-o procuri dintr-o sursă sigură. Greutatea este un indiciu: un litru de miere ar trebui să aibă în jur de un kilogram jumătate, să fie densă și să aibă tendița de a se zaharisi. Dacă ai ceva experiență, îți poți da seama după gust care este total diferit în cazul celei naturale, mult mai aromată, decât amestecul de zahăr și de plante medicinale care este subtituit uneori produsului autentic.

Ce spune dr. famarcist Ovidiu Bojor despre farmacia din stup

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Avem nevoie de glucide, dar nu neapărat de zahăr rafinat. Este indicat să-l înlocuim cu fructe sau cu cel mai sănătos îndulcitor: mierea de albine. Recomand și câteva rețete cu miere, folosită în scop energizant și terapeutic. Prepară din părţi egale de alune, nuci, stafide şi miere un baton delicios natural pentru sportivi şi persoane care depun efort fizic intens. Contra oxiurilor se face un macerat la rece dintr-o lămâie zdrobită, cât mai bogată în sâmburi (care să fie bine mărunţiţi). Lasă să stea în apă caldă, dar nu fierbinte, amestecată cu miere timp de două ore. Se stoarce şi se bea seara la culcare, timp de 5-6 zile. Tot ca vermifug, se amestecă două lingurițe de sâmburi de lămâie zdrobiţi şi miere. Se consumă pe stomacul gol în fiecare dimineaţă, timp de 5-6 zile. În afte, stomatite, amigdalite, se ţin în gură cât mai multe felii de lămâie, care au fost macerate în miere şi apă. Acest tratament este eficient și în paradontoză”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Păstura, cel mai rar și cel mai mare beneficiu din stup

Contraindicații atunci când folosești farmacia din stup

Mierea nu trebuie administrată bebelușilor cu vârsta mai mică de un an, deoarece poate provoca botulism (toxiinfecție alimentară provocată de toxina bacilului botulinic). Pacienții cu diabet vor folosi mierea și produsele apicole doar în condițiile recomandate de medicul nutriționist / diabetolog. Acestea sunt contraindicate și celor alergici la polen.

Sursa foto: 123rf.com