Cu țepi și decorativi, sunt considerați plante de nădejde chiar și pentru cei care uită să ude florile, dar nu te-ai fi gândit că ar putea avea și puteri vindecătoare. Află care sunt cactușii ”de leac” și cum îi poți folosi!

Cactușii sunt supranumiți și „cămilele verzi“, datorită cantității mari de apă pe care o înmagazinează. La fel ca și aloe vera, aceștia sunt plante cu țepi adaptate pentru supraviețuirea în conditii aride, de deşert.

Nopalul reîntinerește organismul

Nopalul (Opuntia ficus-indica), cunoscut și sub denumirea de cactus de smochine, este cea mai cunoscută specie de cactus cu proprietăți terapeutice majore”, observă dr. Cristina Pavel, specialist în medicină de familie, apifitoterapie,acupunctură, cromoterapie.

Indicații: Revigorarea și reîntinerirea organismului. E recomand ca antioxidant, întăritor al imunităţii (distruge virusurile), stimulează digestia. Protejează funcțiile inimii, ajută la normalizarea nivelului de colesterol și a glicemiei. Îmbunătățește funcțiile ficatului. Este un excelent detoxifiant. Ajută la eliminarea lichidelor din țesuturi și la tratamentul durerilor gastro-intestinale. Specialiştii în fitoterapie îl recomandă ca emolient, analgezic şi sedativ (util în insomnie). În uz extern se recomandă în dermatoze, acnee, negi, arsuri post-iradiere, reumatism.

Contraindicații: Datorită eficienţei sale în reducerea glicemiei (utilă la diebetici), această plantă nu ar trebui consumată de persoane cu glicemia scăzută.

Cum îl folosim: din fructe și frunze, cărora li se curăță spinii se face un suc bogat în glucide, vitamine, minerale, aminoacizi. Acesta poate fi aplicat și extern.

Pitaya, ”doctorul cu țepi” pentru diabet

Pitaya este fructul cactusului Hylocereus sp.,supranumit si “fructul-Dragonului”.

Indicații: Eliminarea metalelor grele din organism, împiedicarea dezvoltării celulelor canceroase, reglarea tensiunii arteriale și a glicemiei, menținerea greutății corporale. Semințele de pitaya sunt bogate în acizi grași (Omega 3, Omega 6) care favorizează sănătatea inimii și reduc nivelul trigliceridelor. Pitaya conține fitoalbumine, care au proprietăți antioxidante și preven formărea celulelor canceroase. Ajută digestia, trateaza gastrita și ulcerul.

Cum o folosim: se consumă pulpa cremoasă, crudă, sub formă de suc sau ca adaos în salate. Ea conține fibre alimentare, vitamina C, antioxidanți naturali.

Sursa foto: 123rf.com / Eugene Tochilin