Extractul de castan sălbatic conține o substanță pe nume esculină, care are efecte anticanceroase. Aceasta reduce semnificativ creșterea celulelor tumorale în anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic, leucemia și mielomul multiplu. Mai poate provoca moartea celulelor canceroase, în cancerul pancreatic și pulmonar.

Cu toate acestea, nu este încă foarte clar dacă extractul natural de castane poate avea acest efect. Studiile menționate au utilizat cantități concentrate de esculină. Sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu înainte de a se putea ajunge la concluzii ferme.

Citește și: Leacuri mănăstireşti pentru reumatism

Extractul de castan sălbatic în infertilitatea masculină

Una dintre cauzele infertilității masculine este varicocelul sau umflarea venelor din apropierea testiculelor. Proprietățile antiinflamatoare pot face din extractul de castan sălbatic un tratament eficient pentru infertilitatea legată de această problemă de sănătate. Un studiu de 2 luni efectuat pe un eșantion de peste 100 de bărbați cu infertilitate asociată varicocelului a constatat că administrarea a 30 mg de esculină la fiecare 12 ore a îmbunătățit densitatea, motilitatea și calitatea spermei. În plus, dimensiunea varicocelului a scăzut.

Află cum prepari maceratul de castane, bun pentru reumatism!

Contraindicații și efecte secundare

În timp ce utilizarea extractului din fructe de castan sălbatic este, în general, considerată sigură, ar trebui să fii conștientă și de existența unor efecte secundare. Castanele sălbatice neprelucrate corespunzător și utilizate empiric pe cale internă pot duce la depresie, spasme musculare, paralizie, comă și chiar moarte. Din acest motiv, evită să utilizezi intern castane sălbatice prelucrate acasă.

Efectele secundare ale extractelor de castane din produse omologate și utilizate corespunzător pot fi probleme de digestie, diaree, amețeli, cefalee și mâncărime. În plus, au fost raportate reacții alergice atunci când extractul a fost aplicat pe piele. Mai poate interacționa cu următoarele medicamente: anticoagulante (poate încetini coagularea sângelui), insulină sau alte medicamente pentru diabet, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, litiu. Extractele din castan sălbatic sunt contraindicate persoanele cu afecțiuni renale sau hepatice.

Sursa foto: 123rf.com