Cercetările indică o legătură dintre deficitul de acid folic şi expunerea la razele soarelui. De aceea este bine să limitezi timpul de stat la plajă, atât în timpul sarcinii, cât şi în afara ei. Dr. Silviu Iștoc, medic obstetrică-ginecologie ne spune că expunerea la soare în timpul sarcinii poate fi periculoasă pentru făt.
Expunerea la soare în timpul sarcinii. Pericole de dezvoltare a fătului
Un studiu medical a constatat că după expunerea la radiaţiile UV apare degradarea acidului folic. Deoarece acidul folic este necesar pentru creşterea şi dezvoltarea copilului, acesta prezintă un argument solid pentru a rămâne departe de razele soarelui în timpul sarcinii.
„Lipsa acidului folic determina uneori deformări fizice. Obţinerea suficientă a acidului folic este deosebit de importantă în timpul primului trimestru. În timp ce legătură dintre expunerea la lumina solară şi rănirea fătului nu este complet dovedită, rămânerea în afară soarelui şi protejarea corpului este o decizie înţeleaptă în primele luni de sarcină”, explica specialistul.
Cum tratezi grețurile în sarcină prin metode naturale: ceaiul care te scapă de probleme
Expunerea la soare în timpul sarcinii. Probleme legate de sarcină
Excesul de hormoni feminini din organism în timpul sarcinii prezintă probleme specifice pentru pielea ta atunci când este expusă la soare. Melasma, uneori cunoscută sub numele de mască de sarcină, apare atunci când zona de deasupra buzei devine hiper-pigmentata. În timp ce aspectul se estompează după sarcina, expunerea la lumina soarelui întunecă pigmenţii în timpul sarcinii, făcând pielea întunecată mai vizibilă. Expunerea la soare şi supraîncălzirea sunt asociate cu greaţă, ameţeli şi chiar malformaţii fizice la copilul în creştere.
Expunerea la soare în timpul sarcinii. Cum te protejezi
„Dacă totuşi veţi ieşi la soare, trebuie să vă protejaţi pielea şi copilul în creştere de penetrarea razelor UVA şi UVB utilizând o protecţie solară adecvată. Protecţia solară nu va face rău copilului. Folosiţi un SPF de 30 sau mai mult şi aplicaţi din nou la fiecare 2 ore, după transpiraţie sau după ce aţi fost în apă. Dacă este posibil, utilizaţi haine şi pălării pentru a vă acoperi pielea şi pentru a evita arsurile solare”, afirma dr. Silviu Istoc.
Citește și: Cum protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui
Sursa foto: 123rf.com