2020 a fost și este un an provocator de anxietate. Având în vedere circumstanțele, există șanse mari să te simți copleșită și să suferi de anxietate la un moment dat. Ce poți face pentru a te relaxa?
Poți să faci ceva cu adevărat simplu și să te simți instantaneu mai bine, chiar dacă ușurarea este temporară. Respirația profundă poate oferi o ușurare temporară, dar notabilă a anxietății. Practică aceste exerciții de respirație pentru relaxare.
În plus, poți folosi și remedii naturale pentru anxietate, pentru a readuce starea de bine chiar și în mijlocul celor mai stresante perioade.
Beneficiile pentru sănătate ale ameliorării stresului
Dincolo de faptul că te vei simți mai bine, ameliorarea stresului și a anxietății este, de asemenea, bună pentru sănătatea fizică. Pentru a înțelege de ce, trebuie să înțelegeți ce se întâmplă în corpul vostru când ești stresată.
Este important să poți să recunoști când trebuie să te oprești și să faci niște pași pentru a ameliora în mod activ stresul. Așa vei menține atât sănătatea mentală, cât și cea fizică.Fii tentă la tine însăți. Observă când e momentul în care te simți prea încordată. Corpul îți spune că este timpul să te relaxezi. Din fericire, aceste exerciții de respirație pentru relaxare pot ajuta. Respirația profundă ne ajută să ne relaxăm corpul în mod natural. Ne calmează mintea și corpul.
Citește și: 14 moduri să tratezi insomnia în sarcină fără medicamente
Cum ajută exercițiile de respirație pentru relaxare
Modul exact în care respirația calmează corpul nu este pe deplin înțeles. Una dintre ipotezele principale este că respirația controlată și profundă activează nervul vagal, care este principalul nerv responsabil pentru activarea răspunsului de relaxare al corpului.
Tehnicile de respirație lentă reduc anxietatea prin mai multe mecanisme din corp, inclusiv stimularea răspunsului de relaxare și provocarea activității în creier care trimite mesaje pe tot corpul pentru a se calma.
Data viitoare când te simți copleșită sau stresată, încearcă una dintre tehnicile de respirație de mai jos pentru a-ți regăsi calmul.
Exerciții de respirație pentru relaxare: Respirație diafragmatică
Denumită și respirație din abdomen, aceasta este respirația clasică profundă pe care ar trebui să o practicăm toți. În plus, este tipul de respirație care te ajută să te concentrezi. Ea este, totodată, baza celorlalte exerciții de respirație pentru relaxare.
Deprinderea acestui tip de respirație în forma sa de bază te va ajuta să beneficiezi mai mult și de celelalte modelele specifice de respirație de mai jos. Cheia este să realizezi conștient respirația profundă din abdomen și nu doar respirații superficiale din piept.
Cum procedezi:
• Așază-te comod pe un scaun și ține spatele drept, stai în picioare sau culcă-te pe spate.
• Așază o mână pe piept și o mână pe stomac.
• Inspiră pe nas timp de 3-5 secunde. Simți cu mâna cum stomacul se umflă atunci când inspiri. Mâna de pe piept ar trebui să rămână relativ nemișcată.
• Expiră pe gură timp de 3-5 secunde, simțind cum descrește stomacul.
• Continuă acest model de respirație până când te simți relaxată. Poți utiliza această tehnică de respirație împreună cu una mai complicată menționată mai jos.
Tehnica de respirație 4-7-8
Tehnica de respirație 4-7-8 este o tehnică dezvoltată de expertul în medicină integrativă Andrew Weil. Este o formă de respirație legată de exercițiile de respirație din yoga. Scopul este de a respira conștient, încet și profund. Numerele vă spun ce să faceți: inspiră timp de 4 secunde, ține-ți respirația timp de 7 secunde și expiră timp de 8 secunde.
Citește și: Anxietatea se vindecă? Află ce spune specialistul
Exerciții de respirație pentru relaxare: Nadi Shodhana
Există multe tipuri diferite de tehnici de respirație yogină. Aceasta este utilizată în mod tradițional pentru oxigenarea corpului și întinerirea sistemului nervos. Cei care o recomandă spun că poți obține beneficii parcticânt acest exercițiu de respirație doar unul până la trei minute în fiecare zi.
Notă importantă: Ar trebui să te simți relaxată și echilibrat la sfârșitul practicii. Dacă, din contră, simți că nu mai ai aer sau ești anxioasă, este posibil să fi forțat respirația. Scopul este de a găsi un echilibru între efort și ușurință.
Cum procedezi:
• Așază-te confortabil cu coloana vertebrală dreaptă și cu palma stângă sprijinită pe coapsa stângă.
• Acoperă nara dreaptă cu degetul mare drept și inspiră prin nara stângă timp de 4 secunde.
• Acoperă ambele nări și ține-ți respirația timp de 4 secunde.
• Menține acoperită doar nara dreaptă și expiră timp de 4 secunde.
• Acoperă ambele nări și ține-ți respirația timp de 4 secunde.
• Menține acoperită doar nara stângă și expiră timp de 4 secunde.
• Repetă acest ciclu de trei sau mai multe ori până când te simți calmă.
Exercițiu de respirație practicat de armata americană
Acest tip de respirație diafragmatică este folosit de militarii americani pentru a ajuta membrii să se calmeze în situații foarte stresante. Este, de asemenea, o tehnică excelentă pentru a ajuta la oprirea unui atac de panică. Vei respira abdominal și vei urma modelul descris mai jos.
Cum procedezi
• Inspiră timp de 4 secunde.
• Ține-ți respirația timp de 4 secunde.
• Expiră timp de 4 secunde.
• Ține-ți respirația timp de 4 secunde.
• Repetă acest model de trei până la cinci ori.
Sursa foto: 123rf.com