Dacă eşti în primele 12 săptămâni, o febră de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluţie a sarcinii sau diverse malformaţii ale bebeluşului. După ce treci de aceste săptămâni, infecţiile în gât sau în nas pe care le poţi contracta în timpul răcelii afectează de asemenea bebeluşul. De aceea, vizita la medic este obligatorie pentru a te asigura că răceala nu se dezvoltă într-o infecție mai gravă.

Amenințare pentru mamă și pentru copil

dr. Silviu Istoc www.dristoc.ro

dr. Silviu Istoc www.dristoc.ro

În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal și pot deveni o ameninţare pentru mamă şi copil în cazul în care apar complicaţii. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentaţie şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltărea normală a fătului”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrică-ginecologie.

Măsuri de prim ajutor

Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru corpul tău (şi pentru copilul tău), atunci când eşti răcită. Organismul tău poate lupta împotriva infecţiilor mai bine atunci când este odihnit. Hidratarea este esenţială mai ales atunci când eşti răcită este nevoie să bei într-o zi cel puţin 8 pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante şi lămâie care poate calma și o eventuală durere în gât. Gargara cu apă sărată are și ea rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimină mucusul şi calmează senzaţia de iritare adesea simţită în timpul bolii.

Alimentația bogată în fructe și legume

În plus alimentaţia bogată în fructe şi legume poate grăbi procesul de vindecare. Dacă simţi că nu ai poftă de mâncare încearcă să consumi cinci sau şase mese mici pe parcursul zilei începând cu alimente simple, cum ar fi sucuri stoarse şi supe preparate în casă alături de pâine integrală,. De asemenea este foarte important să consumi alimente care luptă împotriva infecţiei precum: banane, afine, morcovi, chilli, merişoare, hrean, ceapă şi alimente ce conţin vitamina C. Atunci când răcim, în corp apare o lipsă de vitamine, în special de vitamina C, deci trebuie să vă alimentați cu fructe și legume, ideal în stare crudă. Pentru că-i sunt prea bine știute virtuțile de vitaminizat excepțional este recomandat consumul zilnic de cătină.

Inhalații cu ceaiuri naturale

Ceaiurile naturale reprezintă un remediu ce ajută la desfundarea sinusurilor congestionate. Poţi încerca un tratament naturist: pui câteva picături de arbore de ceai, mentă sau ulei de eucalipt esenţial într-un bol cu apă foarte fierbinte, te aşezi cu faţa deasupra vasului şi te acoperi cu un prosop pe cap.

Sursa foto: 123rf.com