Ești friguroasă? Dacă ai mâinile și picioarele mereu reci, dacă simți nevoia să te îmbraci gros în casă sau să te învelești cu plapuma chiar dacă e cald în dormitor, de vină pot fi mai multe probleme de sănătate și carențe în alimentație. Poate fi vorba de afecțiuni tiroidiene, dar și de circulație sangvină deficitară, de lipsa vitaminei B 12 sau a fierului din organism. Nu ar strica un consult medical amănunțit pentru a ști care este cauza cu exactitate.

Citește și: Prea mult frig aduce boală

De ce ești friguroasă. Afecțiuni care te fac să te simți așa: Anemie și hipotiroidie

O deficiență de fier poate afecta tiroida, cea care ajută la termoreglarea organismului. Femeile care suferă de anemie au o temperatură a corpului mai scăzută. Îți dai seama că aceasta este cauza, dacă ai și alte simptome, cum ar fi ten palid, amețeli, oboseală extremă și tahicardie. Include în alimentație carne slabă, ouă și vegetale verzi, mai ales spanac și varză kale. Vitamina B12 joacă și ea un rol esențial în producerea de globule roșii, esențiale pentru sânge. Vegetarienii ar putea avea frecvent această problemă, deoarece vitamina B12 se găsește în produse animale, carne, pește și produse lactate. Dacă acesta este cazul tău, vorbește cu medicul pentru a lua suplimente alimentare.

De ce ești friguroasă. Afecțiuni care te fac să te simți așa: Circulație periferică deficitară

O altă cauză des întâlnită pentru care îți este frig tot timpul este circulația periferică deficitară. Știi că este vorba de acest lucru dacă ai, de obicei, mâinile și picioarele reci. Și pentru această problemă de sănătate este importantă dieta. Ea ar trebui să conțină legume din belșug, fructe, cereale integrale, proteine sărace în calorii (carne slabă, leguminoase, ciuperci etc.) și grăsimi sănătoase (pește, nuci, ulei de măsline, avocado). Există și alimente care previn blocarea arterelor: usturoiul, peștele gras, spanacul, ovăzul și ceaiul verde. În plus, bea suficientă apă. Deshidratarea reduce debitul de sânge. Ai nevoie de 8 până la 12 pahare pe zi. În același timp, redu consumul de cofeină și de alcool, care, consumate în exces, pot avea efecte negative.

Citește și: Leacuri pentru circulație periferică deficitară

De ce ești friguroasă. Afecțiuni care te fac să te simți așa: Depresia sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră (Depresia sezonieră) poate avea, printre simptome, o accentuare a stării de frig. Alte semne sunt tristețea, plictiseala, oboseala accentuată în timpul lunilor de iarnă și la începutul primăverii. Oameni de știință au observat că persoanele care suferă de această afecțiune au un nivel scăzut de dopamină. Interesant este că și termoreglarea depinde de acest hormon. Tratamentul include suplimente cu vitamina D. Sunt de ajutor și alimentele care conțin această vitamină: peștele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, lactatele, cerealele integrale, nucile etc.

Citește și: 14 remedii pentru depresie. Râsul este unul dintre ele

De ce ești friguroasă. Afecțiuni care te fac să te simți așa: Insomnia

O altă cauză a faptului că îți este mereu frig poate fi lipsa unui somn odihnitor. Specialiștii recomandă între șapte și nouă ore de somn pe noapte. Pentru a avea o noapte liniștită, nu te mai uita la televizor, computer sau telefon mobil cu două ore înainte de culcare. Lumina albastră pe care acestea o degajă poate provoca insomnie. Fă suficientă mișcare în timpul zilei. În plus, ceaiul de valeriană te-ar putea ajuta. Se face infuzie dintr-o linguriță de plantă (rădăcină măcinată sau/ și frunze uscate) la o cană cu apă. Se bea seara la culcare.

Ești friguroasă? Folosește plante care îmbunătățesc circulația

Dr. farmacist Ovidiu BojorFitoterapia recomandă plante care stimulează circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor. Baia caldă sau cataplasmele cu decoct din castane comestibile pot fi o soluție. Se face un decoct scurt de două-trei minute din 15-20 g la un litru, după care se lasă la infuzat încă 15 minute. Se poate adăuga în apa de baie sau pune comprese pe mâini și pe picioare, dacă, de obicei, le simți reci. Preparatele obţinute din frunze de viţă-de-vie au acţiune protectoare asupra vaselor capilare. Pot fi de ajutor în cazul în care rezistența la frig este cauzată de circulație sangvină deficitară. Administrarea acestora reactivează microcirculaţia locală, ameliorează fluxul venos şi uşurează îndepărtarea lichidelor interstiţiale. Recomand folosirea produselor fitoterapeutice aprobate de Ministerul Sănătății, respectând prospectul,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com