Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie, homeopatie și alergologie, ne-a explicat mai multe despre această terapie veche, care aduce reale beneficii în boli mai greu de tratat prin metodele clasice.

Terapia cu venin de albine se face doar sub supraveghere medicală

Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Chiar dacă are efecte miraculoase, terapia cu venin de albine trebuie făcută sub atenta supraveghere a medicului. Contraindicația principală o constituie alergia la acest produs. „Există mai multe tipuri de pacienți”, specifică dr. Simu, adăugând: „cei care știu că nu sunt alergici la venin de albine, cei care au mai fost înțepați, dar nu știu exact, și cei care nu au mai fost mușcați niciodată. Aceștia din urmă vor fi nevoiți să facă primele doze ale tratamentului, pentru că, dacă nu au mai avut contact cu substanța, nu vor dezvolta imediat o reacție alergică, ci doar după câteva ședințe. De aceea, trebuie să fie observați atent pentru a nu apărea complicații. În ceea ce privește persoanele care au mai fost înțepate accidental de albine, li se va face un test care va releva dacă sunt alergice sau nu.”

Efecte spectaculoase

Veninul de albine are efecte bune în tratamentul reumatismului. Conține substanțe antiinflamatoare, cu un efect de 100 de ori mai puternic decât hidrocortizonul. Astfel, reduce umflăturile și durerile care îngreunează mobilitatea. Tendoanele inflamate răspund și ele bine la această terapie. Veninul poate fi folosit și în tratarea altor tipuri de inflamații, cum ar fi cele provocate de astmul bronșic. S-a observat că tratamentul cu venin de albine ameliorează anumite simptome supărătoare în scleroza multiplă. Tratamentul este util și în boala Lyme, în cazul în care s-a ajuns la complicații neurologice.

Sursa foto: 123rf.com