Mugurii de pin, contra problemelor respiratorii
Mugurii de brad și pin sunt indicați în probleme respiratorii (tuse, laringite, traheite, bronșite), în boli ale aparatului urinar, reumatism și în caz de anemie. Pentru a prepara un ceai, se lasă la infuzat timp de un sfert de oră o lingură de muguri mărunțiți la o cană de apă. Se beau două până la patru ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere. Se mai poate prepara sirop din muguri de pin. Este indicat și preventiv celor predispuși la îmbolnăviri în sezonul rece. Se prepară după cum urmează: mugurii proaspeți se curăță de codițe și se spală în mai multe ape. Se pun la fiert timp de o oră în apă (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă). Se lasă apoi acoperit timp de 24 de ore, după care se strecoară printr-un tifon. Se pune din nou pe foc și se adaugă un kilogram de zahăr. Se lasă la fiert și se amestecă din când în când până capătă o culoare maroniu-roșcată. Se pune fierbinte în sticle închise la culoare. Se păstrează într-un loc răcoros. Se iau patru până la șase linguri pe zi. ”Chiar dacă este foarte bun pentru nenumărate afecțiuni ale aparatului respirator, este contraindicat în tuse convulsivă”, atenționează farmacistul.
Sirpul de muguri de brad, analgezic și expectorant
”Principalele acţiuni ale bradului sunt analgezice, expectorante, antitusive, stimulante, tonice şi revulsive. Stimulează secreţiile mucoaselor, fiind utilizat în special ca expectorant. Are și proprietăţi uşor diuretice. Extern, ajută la diminuarea durerilor în reumatism. Componentele din uleiul esenţial, bine dozate, au acţiune analgezică, antiseptică, antitusivă, expectorantă, stimulantă şi tonică. Extern, se folosește ca frecție și sub formă de inhalații cu ulei esenţial. Pentru uzul intern, se prepară un sirop din 200 g muguri la 650 g zahăr şi 350 g apă. Se iau patru până la șase linguri pe zi. Pentru o baie care va lua durerile reumatice cu mâna, dar și răceala se infuzează 300 de g de amestec de plante (crenguțe de brad, cimbru, sovârv, muşeţel, flori de tei) în cinci litri de apă care se adaugă fierbinte în cada de baie.”