Cariile și paradontozele nu se pot vindeca prin tratamente naturiste, dar ceaiurile pot ameliora o durere de dinți puternică. În schimb, inflamațiile, infecțiile ușoare ale gingiilor sau abcesele pot fi tratate cu leacuri din plante. Mușețelul, salvia, cimbrul, sunătoarea, coada șoricelului, cerențelul, tătăneasa sau gălbenelele au acțiune antiseptică. Dezinfectează zonele inflamate și calmează durerile. Poți folosi ceaiuri concentrate din aceste plante, punând trei lingurițe cu vârf la o cană de apă fiartă. Lasă infuzia să se răcească și clătește-ți gura până termini ceaiul. Repetă tratamentul de trei sau patru ori pe zi și vei simți o ameliorare a durerii din primele 24 de ore.

Durere de dinți provocată de alimente dulci

Dacă ai o durere de dinți atunci când mănânci ceva prea dulce sau prea rece, încearcă un leac pe care îl știau și bunicile noastre: clătește-ți gura cu apă călduță și sărată. Pentru un efect de durată, se recomandă tinctura de anason sau chimion. O poți prepara singură din 20 g de fructe uscate la 100 ml de alcool de 70°. Las-o la macerat timp de 10 zile. Apoi, pune 20 de picături într-un pahar cu apă de gură și clătește bine. Repetă tratamentul cel puțin o săptămână. Dacă nu îți sunt pe plac fructele de anason, poți folosi tinctura de cimbru făcută din 10 g de plantă macerată în 100 ml de alcool. Pune 20 sau 25 de picături de tinctură de cimbru și trei picături de ulei de mentă sau de levănțică în apa de gură și folosește soluția cel puțin o săptămână.

Cum previi problemele dinților

Igiena dentară trebuie să fie riguroasă în fiecare zi. Spală-te cel puțin de două ori pe zi și folosește ața dentară pentru spațiile înguste dintre dinți. În plus, mănâncă, după fiecare masă, alune sau brânză pentru a reduce aciditatea. Clătește-te adesea cu apă de gură. Gutuile și strugurii conțin tanin, care protejează dinții. Țelina, consumată crudă, îndepărtează tartrul. Odată la două săptă-mâni, este recomandat și un masaj al gingiilor cu bicarbonat de sodiu care reduce aciditatea și albește smalțul dinților. Ține minte că: citricele consumate în exces, salatele cu oțet, murăturile, alcoolul și zahărul sunt dușmanii dinților. Consumă aceste alimente cu moderație și vei evita o durere de dinți.

Citește și:

Alimentația care îți menține dinții sănătoși

Carie dentară

Sursa foto: 123rf.com