Nu e de glumit. Peste 30% din populația României suferă de hipertensiune arterială și diabet zaharat ca efect al colesterolului mărit, potrivit datelor unui studiu realizat la nivel național. Medicii spun că hipertensiunea arterială, o boală determinată de multiple cauze, este strâns legată de hipercolesterolemie. Una dintre substanțele pe care oamenii de știință le-au descoperit că scad nivelul colesterolului este drojdia de orez roșu. Aceasta era folosită de secole ca medicament în medicina tradițională chineză. Drojdia de orez roșu era folosită și în alimentație, pentru a colora sau conserva mâncarea.

Colesterolul mărit poate duce la boli cardiovasculare

Hipercolesterolemia este principalul factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare. Nu se întâlnește doar la persoanele în vârstă, ci și la cele tinere. S-a descoperit că tinerii care au niveluri de colesterol crescute prezintă un risc mai mare de a suferi mai târziu de afecțiuni cardiace. Astfel, folosind date de la 1.478 de adulți fără boli cardiace la vârsta de 55 de ani, cercetătorii americani au descoperit că afecțiunile cardiace s-au dezvoltat, în cele din urmă, la 4% dintre pacienții care au avut întotdeauna niveluri bune de colesterol, la 8% dintre aceia care au avut niveluri ridicate de colesterol între 1 an și 10 ani și la 17% dintre persoanele care au avut concentrații mari de colesterol în organism între 11 și 20 de ani .

Cum ajută drojdia de orez roșu la scăderea colesterolului

Drojdia de orez roșu oprește acțiunea unei enzime implicate în sinteza colesterolului, reducând formarea acestuia. În urma unui studiu clinic efectuat timp de 3 luni pe un număr de 446 de persoane cu un nivel foarte ridicat al colesterolului, s-a constatat că, după administrarea drojdiei de orez roșu, nivelurile de colesterol și trigliceride au înregistrat scăderi foarte mari. Colesterolul total a scăzut cu 22.7%, nivelul de colesterol rău a scăzut cu 31%, nivelul de trigliceride a scăzut cu 34%, iar nivelul de colesterol bun a crescut cu 20%, conform University of Maryland Medical Center. Deci, soluția pentru reducerea colesterolului este adoptarea unui mod de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate. Dacă nu găsești drojdie de orez roșu (ceea ce ar fi ideal), ai putea folosi un supliment alimentar care să o conțină.

Contraindicațiile drojdiei de orez

Cu toate efectele benefice, drojdia de orez roșu are și contraindicații. Studiile arată că efectele secundare negative sunt slabe și includ dureri de cap, arsuri stomacale și dureri de stomac. Dar există și persoane care nu ar trebui să o folosească: cei care au boli de rinichi și ficat, femeile însprcinate sau care alăptează. În plus, cei care iau anumite medicamente ar trebui să-și întrebe medicul atunci când iau drojdie de orez roșu. Aceasta este contraindicată celor care iau medicamente pentru scăderea colesterolului, medicamente care suprimă imunitatea, antifungice, anumite antibiotice (eritromicină sau claritromicină), antidepresive sau medicamente pentru HIV.

Sursa foto: 123rf.com