Cancerul de sân reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer la femei, afectând anual aproximativ 8.000 de paciente din România. Depistată în stadii incipiente, boala se poate vindeca printr-un tratament corect care, de multe ori, include și operația de mastectomie. Recuperarea nu e ușoară, dar drenajul limfatic poate ajuta.

Ai un nodul la sân? Ar putea să fie cancer?

Drenajul limfatic grăbește recuperarea după masectomie

Fizioterapeutul Bogdan Goga atrage atenția asupra importanței pe care pacientele ar trebui să o acorde perioadei de după tratament, motivând că lupta cu cancerul de sân se termină odată ce au fost tratate și rănile fizice și emoționale produse de boală.

Bogdan Goga amintește despre riscul apariției limfedemului brațului după operația de mastectomie: “Aproximativ 40% dintre paciente dezvoltă limfedem. Practic, acest lucru presupune umflarea progresivă a brațului aferent sânului extirpat din cauza dificultăților de circulație a limfei. Afecțiunea nu este deloc de neglijat deoarece provoacă greutăți în desfășurarea activităților zilnice, afectând semnificativ calitatea vieții. De aceea, imediat după operație, pacienta ar trebui să înceapă recuperarea medicală. Recomand drenajul limfatic efectuat de un fizioterapeut specializat în afecțiuni oncologice. Recuperarea are ca scop prevenirea sau ameliorarea limfedemului brațului, precum și menținerea mobilității și a funcționabilității umărului.”

Citește mai multe în dicționarul medical despre ce înseamnă cancerul la sân și cum poate fi tratat!

Sursa foto: 123rf.com