Doctorul Shigeaki Hinohara este întotdeauna gata să învețe lucruri noi, dar își și împărtășește uriașa experiență cu generozitate. A publicat până în prezent 150 de cărți. Dar a debutat la vârsta de 75 de ani. „Living Long, Living Good” (Cum să trăiești mult și bine) este bestsellerul său. S-a vândut în nu mai puțin de 1,2 milioane de copii, pentru că toți vor să știe secretul unei vieți lungi și fericite. Mai mult, doctorul Shigeaki Hinohara este un exemplu viu că scrierile sale nu sunt doar teorie.

Energia ți-o iei din faptul că te simți bine, și nu din mâncare multă sau din faptul că dormi multe ore.

Cu toții ne aducem aminte de vremea copilăriei. Atunci părea că avem resurse nelimitate de energie. Mai ales când ne distram, uitam să mai mâncăm sau să dormim. Trebuiau părinții să ne ia cu forța de la joacă pentru că noi eram neobosiți. Nu era doar energia tinereții. Putem beneficia de ea și ca adulți, atunci când ne păstrăm atitudinea din copilărie. Este important să te pasioneze ceea ce faci și să nu obosești corpul cu prea multe reguli.

Toți oamenii care au trăit mult (indiferent de naționalitate, rasă sau sex) au un lucru în comun: niciunul nu este supraponderal.

La micul dejun beau o cafea, un pahar cu lapte și niște suc de portocale amestecat cu o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este benefic arterelor și menține sănătatea tenului. La prânz beau un pahar cu lapte și mănânc câteva prăjiturele sau nimic, dacă sunt prea ocupat. Nu mi-e niciodată foame dacă mă concentrez pe munca mea. La cină mănânc legume, puțin pește și orez. De două ori pe săptămână mănânc câte 100 g de carne slabă.

”Planifică întotdeauna!”, te sfătuiește doctorul Shigeaki Hinohara.

Programul meu este plin: țin cursuri și lucrez la spital. Totul e plănuit în avans și știu întotdeauna ce e de făcut. Așa că stresul nu-și are locul.

Nu este niciun motiv să ieși la pensie.

Vârsta curentă de ieșire la pensie a fost stabilită acum o jumătate de secol, pe când durata de viață în Japonia era de 68 de ani și existau doar 125 de japonezi centenari. În prezent, femeile japoneze trăiesc în jur de 86 de ani, pe când bărbații – 80. Avem 36.000 de oameni care au împlinit deja 100 de ani în țara noastră. În 20 de ani, numărul lor va ajunge la 50.000.

Împărtășește ceea ce știi.

”Eu țin 150 de cursuri pe an. Am ”studenți” de toate vârstele, de la copii și până la adulți care au terminat deja facultatea. De obicei, vorbesc timp de 60 până la 90 de minute stând în picioare”, mărturisește doctorul Shigeaki Hinohara.

Nu face operații inutile.

Atunci când un medic îți recomandă o anumită analiză sau operație, întreabă-l dacă i-ar recomanda același lucru soției sau copilului său. Contrar părerii comune, doctorii nu pot vindeca pe toată lumea. Deci, de ce să treci printr-o durere inutilă, făcând o operație care nu îți va aduce vindecarea? În aceste cazuri, eu recomand meloterapia sau terapia cu animale. Ajută mai mult decât își imaginează unii medici.

Urcă întotdeauna pe scări și cară-ți singur bagajul.

Așa îți vei menține sănătatea. Eu urc câte două trepte deodată, pentru a-mi întreține mușchii.

Inspirația mea este poemul „Abt Vogler” de Robert Browning.

Tatăl meu obișnuia să mi-l citească. Mă încurajează să fac din munca mea adevărată artă, nu doar niște măzgăleli. Poemul spune să desenezi un cerc atât de mare, încât îți va fi imposibil să-l termini atâta timp cât trăiești. Tot ceea ce vedem este un arc de cerc, restul, dincolo de linia orizontului nu este vizibil, dar există la mare distanță de noi.

Durerea este misterioasă, dar distracția este cel mai bun mod de a uita de ea.

Dacă pe un copil îl dor dinții și tu începi să te joci cu el, va uita imediat durerea. Spitalele ar trebui să țină cont de acest lucru. La St. Luke, avem meloterapie, terapie cu animale și cursuri de artă.

Nu-ți lipi inima de lucruri materiale și nu strânge prea multe.

Ține minte: nu știi când vei pleca de aici și nu vei putea lua nimic material din ce strângi aici Dincolo.

Știința de una singură nu poate vindeca sau ajuta oamenii.

Știința uniformizează oamenii, dar bolile se manifestă altfel la fiecare om. Fiecare persoană este unică și boala are legătură cu inima ei. Pentru a recunoaște boala și a ajuta oamenii, avem nevoie de artele liberale și vizuale, nu doar de cele medicale.

Viața este plină de incidente.

Pe 31 martie, 1970, pe când aveam 59 de ani, m-am îmbarcat întrun avion care zbura de la Tokyo la Fukuoka. Era o dimineață frumoasă și însorită. Când am ajuns în dreptul Muntelui Fuji, avionul a fost atacat de către comuniștii japonezi. Mi-am petrecut următoarele patru zile legat de scaunul meu într-o căldură de 40 de grade. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment și am fost uimit să constat încetinirea proceselor din corp în condiții de criză.

Găsește-ți un model și silește-te să realizezi mai multe decât el.

Tatăl meu a mers în 1900 să studieze în Statele Unite, la Duke University în Carolina de Nord. A fost un pionier în domeniul lui și unul dintre eroii mei. Mai târziu, mi-am mai găsit și alte modele de viață. Atunci când mi se pare că nu mai găsesc nicio soluție la o problemă cu care mă confrunt, mă întreb cum ar rezolva-o ei.

E minunat să ai o viață lungă, concluzionează Doctorul Shigeaki Hinohara.

Până la 60 de ani, este ușor să lucrezi pentru familia ta și pentru a-ți îndeplini scopurile în viață. Dar, mai târziu, ar trebui să ne străduim să contribuim la bună starea societății. De la vârsta de 65 de ani, am lucrat ca voluntar. Încă dăruiesc societății 18 ore, timp de șapte zile pe săptămână și mă bucur de fiecare minut petrecu astfel.

Citește și:

7 reguli alimentare pentru o viață lungă

Sportul îți prelungește durata de viață

Sursa foto: dailymotion.com