Cum să ai o digestie sănătoasă cu ajutorul plantelor: Salvia stimulează producția de bilă
Salvia ajută la buna funcționare a bilei, ficatului și la eliminarea gazelor intestinale. Așa poți să ai o digestie sănătoasă cu ajutorul plantelor. Combate transpirația excesivă (o reduce cu 50%). Este ușor astringentă și antibacterienă. Intern, este indicată în indigestie. Extern, salvia este recomandată în stări inflamatorii ale mucoasei, stomatite, gingivite, faringite, inflamații sau leziuni provocate de proteze. În combinație cu alte plante, este folosită în afecțiuni hepato-biliare. Se folosește sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Este contraindicată în sarcină.
Cum să ai o digestie sănătoasă cu ajutorul plantelor: Ceaiul de mentă, tonic digestiv
Mulți utilizează ceaiul de mentă doar pentru a combate diareea. Dar menta este utilă în numeroase alte probleme de sănătate. Este indicată în caz de digestie dificilă, greață, crampe stomacale, diskinezii biliare sau gastro-intestinale. Poți să ai o digestie sănătoasă cu ajutorul plantelor dacă folosești ceaiul de mentă ca tonic în cazul unei digestii normale. Ajută și la eliminarea gazelor intestinale. Există, totuși, și o contraindicație în cazul constipației cronice. În rest, trebuie respectate dozele recomandate pentru că, altfel, pot apărea efecte adverse când conținutul de ulei volatil, în special de mentol, este foarte mare. Acestea pot fi greață, vărsături și rigiditate musculară. Infuzia se prepară dintr-o lingură rasă de frunze uscate la o cană de apă. Nu se vor depăși două căni pe zi, băute în mai multe etape.
Citește și: Sănătoasă cu ajutorul plantelor, indiferent de anotimp
Cum să ai o digestie sănătoasă cu ajutorul plantelor: Schinelul, indicat în insuficiență biliară
”Datorită substanțelor amare pe care le conține, schinelul (Cnicus benedictus) stimulează secrețiile gastrice. De aceea, este indicat în dispepsii (tulburări de digestie) și în insuficiența biliară. În trecut, se utiliza și ca diuretic-depurativ, vermifug, febrifug și cicatrizant. Este contraindicat în gastrite şi ulcer gastric. Poți să faci un ceai de schinel după cum urmează: infuzează o lingură de plantă la o cană cu apă. Se bea câte un sfert de cană, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Nu se îndulceşte. Se mai poate consuma sub formă de tinctură preparată din 20 g plantă macerată în alcool de 70° timp de 8 zile. Se iau 40-50 picături în puţină apă sau ceai, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Citește și:
- Varianta sănătoasă a obiceiurilor nesănătoase
- 9 moduri naturale care te ajută să-ți cureți colonul de toxine
- Uimitoarele beneficii pentru sănătate ale muștarului
Sursa foto: