Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

„Dieta în guturai și gripă, dieta corectă ar trebui să conţină unele plante, cum sunt țelina, usturoiul, ceapa, vinetele, rădăcina de iarbă mare, frunzele de podbal, sparanghelul etc. De asemenea, se recomandă ca în preparatele culinare să se adauge, după fierberea alimentelor, frunze de mentă, busuioc, frunze de dud etc.”

http://schema.org/VideoObject„>http://videocms.ringier.ro/uploads/2020-04/dieta-cu-orez.PNG” />https://videocms.ringier.ro/tx_lsuvideo/video-dieta-cu-orez.mp4” />div>

Dieta în guturai și gripă: Supa de pui, emolient al căilor respiratorii

Clasica supă de pui poate ameliora multe simptomele guturaiului. Pentru a avea un bun efect ea trebuie să conțină pui, ceapă, cartofi, păstârnac, gulii, morcovi, țelină și pătrunjel (acesta din urmă nu se fierbe). Legumele aromate desfundă nasul, iar grăsimea din pui este un adevărat emolient al căilor respiratorii.

Citește și: Cum să previi și să tratezi gripa și guturaiul prin metode naturale

Dieta în guturai și gripă: Cocteil de vitamine

Măceșele, coacăzele, cătina, kiwi și citricele sunt foarte bogate în vitamina C. Ca urmare, îți ajută corpul să lupte cu boala, întărindu-ți imunitatea naturală. Le poți consuma ca atare sau face ceai din măceșe sau coacăze, în care poți adăuga și o felie de lămâie. Și legumele ca broccoli, varză de Bruxelles și conopida au un efect bun. Vitamina C nu este distrusă prin gătire, cu condiția să nu le ții mai mult de trei minute la punctul de fierbere.

Citește și: Remedii naturale pentru sinuzită recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dieta în guturai și gripă: Condimente de leac

În medicina tradițională, busuiocul era folosit împotriva guturaiului, bronșitei acute și cronice, ca antiseptic pulmonar și ferbifug. Ardeiul iute este și el un aliment binecunoscut prin efectele sale benefice, mai ales atunci când ai nasul înfundat. Scorțișoara și cardamomul sunt stimulente al aparatului imunitar, cu un rezultat excelent în răceli, gripă și alte boli infecțioase. Sunt condimente foarte apreciat în perioada sărbătorilor de iarnă, așa că profită din plin de ele. Pentru un efect mai bun, le poți fierbe în apa în care faci ceai, după care strecori.

Sursa foto: 123rf.com