Dacă ai grijă de dinții tăi, te asiguri că ții la distanță cariile sau orice fel de “întâmplare” nefericită, care iți poate afecta dinții sănătoși. Dar oare de ce se pătează dinții? Pătarea dinților este una din cele mai întâlnite afecțiuni cu care te poți confrunta de-a lungul vieții.

De ce se pătează dinții. Ce spune stomatologul

Iată ce ne spune despre acest acest lucru dr. Lorelei Nassar, medic specialist cu o experiență de 25 de ani în chirurgie și implantologie:

Cauzele pătării dinților pot fi de două tipuri: fie intrinseci, din cauza fluorozei sau tratamentului cu tetraciclină la copii mici până în 6 ani, sau extrinseci, din cauza consumului excesiv de cafea, fumat, consum de sucuri acidulate, consum de vin roșu sau ceai. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, cele două tipuri de colorări pot fi prezente în același timp”.

Care sunt simptomele de debut? “Există posibilitatea că dinții să fie ușor sensibili la dulce și rece, dar problemele sunt mai degrabă de factorul estetic”, adaugă specialistul.

Citește și: Cum albești dinții prin metode naturale. Este ieftin și ușor!

De ce se pătează dinții și cum pot fi tratați

Din fericire, pătarea dinților poate fi remediată în mai multe feluri. Iată ce soluții ai la îndemână:

Se pot face albiri dentare, fie în cabinetul stomatologic, fie acasă. Se pot aplica fațete cu compozit/ ceramică sau, în cazul discromiilor severe, se poate opta și pentru restaurări protetice fixe tip coroană ceramic”, spune dr. Nassar.

Citește și: Dinții pătați au nevoie de atenție sporită. Cum să-ți ferești dantura de pete

De ce se pătează dinții. Soluții viabile pe termen lung împotriva pătării lor

Se recomandă evitarea alimentelor colorante și a fumatului pe perioada albirii și după albire, pentru obținerea unui grad de satisfacție ridicat, sau limitarea consumului de alimente care colorează și a fumatului pe termen lung după aplicarea fațetelor/coroanelor. Se recomandă hidratare cu apă, igienă orală bună, folosirea apelor de gură și losirea dușurilor bucale” încheie medicul specialist.

Nu uita, pentru o dantură sănătoasă periză-ți dinții în fiecare zi, dimineața și seara!

Citește și:

7 alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții

Sursa foto: 123rf.com