Kombucha conține probiotice

Kombucha conține în mod natural probiotice care ajută la menținerea florei intestinale sănătoase prin creșterea numărului de bacterii benefice. Kombucha conține până la 20 de specii bacteriene diferite, esențiale pentru un intestin sănătos. Se spune că „toate bolile încep în intestin”, așa că păstrarea florei intestinale în bună stare duce la sănătatea întregului organism. Îmbunătățește chiar și funcționarea creierului. Astfel, poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit și a sănătății mintale. Poate reduce depresia și anxietatea. Un intestin sănătos este, de asemenea cheia de a combate obezitatea și ajută la detoxifierea organismului.

Facilitează digestia și absorbția nutrienților

Kombucha facilitează absorbția nutrienților în organism. Conține acid glutamic, care funcţionează în principal ca un combustibil pentru creier. El are capacitatea de a aduna excesul de amoniac — care poate inhiba activitatea de înaltă performanţă a creierului — convertindu-l în glutamină. De asemenea, reduce timpul de vindecare a ulcerelor şi atenuează oboseala, depresiile şi impotenţa. Ar putea fi de ajutor în tratamentul schizofreniei şi senilităţii. Are și efect de a reduce pofta de alcool în cazul alcoolicilor.

Reduce riscul de cancer

Kombucha este bogată în vitamina C și alte substanțe puternic antioxidante. D e aceea, poate reduce riscul de cancer și menține organismul tânăr. Are și un efect benefic pentru piele. Tratează mai multe afecțiuni dermatologice și ajută tenul să arate mai tânăr. Ajută și la scăderea tensiunii. Alte calități ale băuturii Kombucha sunt: ajută la curățarea colonului și a vezicii biliare, calmează crampele stomacale, diareea neinfecțioasă, acționează ca laxativ ușor, ducând la prevenirea constipației. Ajută în tratarea artritei. Reduce simptomele în bronșită și în astm. Îmbunătățește vederea, combate căderea părului și întărește unghiile.

Cum se prepară ceaiul Kombucha

Se fac 2 litri de ceai negru, verde sau de echinaceea din 4 pliculețe de ceai. Se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se scot pliculețele și se adaugă 140-200 g de zahăr. După ce s-a răcit, se toarnă lichidul într-un vas de sticlă. Se adaugă 20 ml de soluție de la un ceai vechi Kombucha (se procură odată cu ciuperca) și, apoi, se pune cultura vie de Kombucha în lichid. Se acoperă vasul cu o pânză și se lasă la fermentat timp de 8-12 zile într-un loc ferit de lumină directă. Se pune în sticle, păstrându-se lichid pentru următoarea preparare. Poți bea 3 căni pe zi: unul dimineața pe stomacul gol (dacă nu suferi de gastrită, ulcer sau de hiperaciditate), al doilea după o masă și ultimul înainte de culcare.

Sursa foto: 123rf.com / Vitalii Shastun