Sucul de morcov, antianemic

Este tonic, remineralizant, antianemic, întărește imunitatea naturală – ca să enumerăm numai câteva din numeroasele calități ale sucului de morcov. Este indicat copiilor în creștere, pacienților cu ulcer gastric sau gastrită hiperacidă, constipație, afecțiuni pulmonare, reumatism etc. Pentru prevenirea bolilor se bea un pahar de dimineață, pe stomacul gol, în fiecare zi. Ca tratament, se vor bea de la 50 la 500 de ml pe zi, în două etape, la trezire și la culcare.

Cocktail-minune

O băutură cu foarte multe proprietăți benefice este și sucul obținut dintr-un cartof, un morcov și un măr. Previne cancerul, infarctul și hipertensiunea arterială. Poate fi folosit ca adjuvant în tratarea ulcerului și gastritei hiperacide, în afecțiunile ficatului, rinichiului și pancreasului. Întărește sistemul imunitar, reduce durerile menstruale și combate respirația urât mirositoare. Se bea proapăt dimineața, pe stomacul gol. După o oră, se poate lua micul dejun.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Sfecla roșie, antitumorală

Foarte folosit în terapii, dar și în alimentaţia curentă, este sucul de sfeclă roșie, acesta păstrând intacte toate calităţile plantei. Sucul de sfeclă se poate combina și cu alte sucuri, cum ar fi cele de morcovi sau de castraveţi. Conține substanţe active importante: săruri minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor), microelemente rare (rubidiu, cesiu), vitaminele A, B1, B2, C și PP, asparagină, acid glutamic, betacianină, colină, hidraţi de carbon, protide. În cantităţi însemnate se găsește potasiul. Cercetări mai noi au evidenţiat faptul că sucul de sfeclă roșie are proprietăţi antigripale și antiinfecţioase. Este recomandat celor care se simt slăbiţi fizic și psihic, convalescenţilor, anemicilor, dar și celor care au probleme circulatorii. De altfel, are și efectul de a scădea tensiunea arterială. Determinând formarea de enzime, sfecla roșie este benefică pentru activitatea din tractul gastro-intestinal, facilitând digestia și toate celelalte procese legate de aceasta. Are și proprietăţi diuretice, acţionând, totodată, și asupra calculilor renali. Unii specialiști consideră sfecla roșie ca fiind un agent demn de luat în seamă în profilaxia și combaterea tumorilor.

Sursa foto: 123rf.com