După Crăciun și Sfântul Ștefan, ne așteaptă petrecerea de Revelion și, apoi Sfântul Ioan. Toate prilej de bucurie, dar și de suprasolicitare pentru stomacul nostru. Află de la dr. farmacist Ovidiu Bojor cum tratezi problemele digestive cu remedii naturale.

De Sărbători camerele de gardă ale spitalelor se confruntă cu numeroase cazuri de afecțiuni digestive. În plus, nenumărate persoane suferă acasă și se tratează cum pot. Află cum previi, dar și cum tratezi problemele digestive cu remedii naturale.

Pentru mulți români, Sărbătorile înseamnă neapărat mese încărcate cu mâncăruri grele, cum sunt cărnurile grase, mezelurile, dulciurile, alcoolul, băuturile carbogazoase etc. Consumul excesiv și combinațiile nefaste pot aduce numeroase probleme de sănătate. În această perioadă, cazurile de arsuri gastrice, balonare, enterocolită, diaree sau, din contră, constipație sunt mult mai frecvente. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomadă câteva ceaiuri și mirodenii pentru ca să petreci Revelionul fără dureri de stomac. Este bine să tratezi problemele digestive cu remedii naturale, dar nu uita, cel mai important este, totuși, să consumi cu moderație.

Cum tratezi problemele digestive cu remedii naturale: Prevenția e mai bună

După o masă copioasă poți să bei un ceai de mentă sau de mușețel. Condimentele adăugate în mâncare pot fi și ele de ajutor pentru a preveni problemele stomacului. Cei care au ținut post să introducă încet alimentele pe care nu le-au mai consumat o perioadă. Este indicat să nu mănânce la o masă mai multe feluri de carne și să consume alimente fierte, legume și fructe. Porțiile ar trebui să fie mai mici pentru toată lumea. De obicei, la o masă de Sărbătoare se servesc mai multe feluri decât de obicei.

Este mai bine să nu-ți umpli farfuria pentru că, altfel, ai putea ajunge ușor la exces. Nu renunța la fibrele alimentare, foarte importante pentru digestie. Consumă la micul dejun și la gustări cereale integrale, fructe și legume proaspete. Ai mai putea alterna un prânz copios, cu o masă de seară frugală. În plus, nu te grăbi să termini tot din farfurie. Mestecă încet și savurează delicatesele. Astfel, te vei sătura mai repede și vei digera mai bine. Nu uita să mai faci și mișcare. Delectează-te cu plimbări ușoare prin natură.

Cum tratezi problemele digestive cu remedii naturale: Chimenul stimulează secrețiile gastrice

Chimenul conține și el un ulei esențial care favorizează eliminarea gazelor intestinale și stimulează secrețiile gastrice. Este un bun calmant al colicilor intestinale. Este indicat și în caz de lipsa poftei de mâncare și în digestii deficitare. Se consumă sub formă de infuzie, obținută dintr-o linguriță de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Pentru cei care consumă alcool în cantități moderate se poate prepara un lichior-aperitiv din 15 g fructe de chimion și 100 g zahăr sau miere. Acestea se încălzesc la foc domol timp de 10-15 minute. După răcire, se adaugă 500 inl? alcool de cereale de 60°, 100 ml apă sau 500 ml ţuică de prune de 40°. Se lasă la macerat 7 zile, agitând din când în când. Se filtrează. Se bea câte un păhărel de 50 ml înainte dc mesele principale. Supa este recomandată în dieta ceior suferinzi de afecţiuni gastro-intestinale şi pentru prevenirea acestora. Nu prezintă contraindicații.

Cum tratezi problemele digestive cu remedii naturale: Anghinarea ajută ficatul

Anghinarea stimulează fluxul biliar, curăţă ficatul de depozite de grăsime, creşte apetitul şi diureza. În plus, reduce colesterolul. Fluidifică bila și previne formarea pietrelor în această zonă. Se prepară infuzie din anghinare dintr-o lingură de plantă la 500 ml apă clocotită. Ceaiul este amar, dar foarte eficient și are și acțiune de scăderea colesterolului. Se bea prima cană dimineața pe stomacul gol, după care se stă culcat 20-30 de minute pe partea dreaptă. Restul se bea în reprize, cu 20-30 minute înaintea meselor principale. Îl poți consuma în această perioadă sau face o cură de 20-30 zile, cu pauză de 30 zile.

Cum tratezi problemele digestive cu remedii naturale: Schinelul, în insuficiență biliară

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Schinelul (Cnicus benedictm) conține substanţelor amare care stimulează secreţiile gastrice. Este recomandat în dispepsii (tulburări de digestie) şi în insuficienţă biliară. În trecut se utiliza şi ca diuretic-depurativ, vermifug, febrifug şi cicatrizant. Se prepară o infuzie dintr-o lingură plantă la o cană cu apă. Se bea câte un sfert de cană, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Nu se îndulceşte. Tinctura de schinel se prepară după cum urmează: 20 g plantă se macerează în alcool de 70° timp de 8 zile. Se iau 40-50 picături în puţină apă sau vin cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Este contraindicat în gastrite şi în ulcer gastric,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.