La sfârșit de ianuarie, cu toții ne simțim un pic obosiți. Au trecut și sărbătorile și concediul, care pentru mulți nu a fost neapărat de odihnă. Afară este frig. Toate acestea ne fac să e simțim lipsiți de vlagă și nu am vrea decât să dormim.

Doar că trebuie să mergi la muncă, să ai grijă de casă și de copii. Și ce faci atunci când simți că oboseala te-a ajuns și nu mai poți face nimic? În primul rând, ar trebui să mergi la medic, pentru un set complet de analize și un diagnostic. Ar putea fi vorba de o afecțiune care așa își face simțită prezența.

Nu dormi prea mult

În ciuda a ce ai putea crede, nu trebuie să dormi mai mult decât de obicei. Ar trebui să te culci atunci când îți este somn. Dacă stai trează mai mult de un sfert de oră, ar trebui să nu te chinui să adormi. Citește ceva până când te simți obosită. Important este și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră, idiferent dacă simți că te-ai odihnit sau nu. Temperatura în dormitor trebuie să fie confortabilă – nici prea scăzută, dar nici prea ridicată. Chiar dacă ți se pare că alcoolul liniștește, cofeina îți dă energie sau fumatul te scapă de stres – ar trebui să le eviți, măcar înainte de culcare. Exercițiul fizic moderat este și el recomandat. Încearcă să mergi pe jos în aer liber sau să faci gimnastică de dimineață.

Orzul verde, revigorant în oboseală cronică

Orzul verde este de mare ajutor în caz de oboseală cronică. Lasă boabele de orz la încolțit timp de 24 de ore în puțină apă. Apoi, amestecă-le în salate. Poți să cultivi orz verde chiar acasă, într-un pământ nu mai adânc de doi-trei centimetri, netratat chimic. Ghiveciul sau tava se lasă într-un loc luminos și se udă o dată la două zile. Atunci când ajunge la o înălțime de 15-20 de centimetri (în câteva săptămâni), taie tulpinile, lăsând doi-trei centimetri de la rădăcină, pentru că va mai crește încă o dată sau de două ori. Din tulpinile date prin blender se face suc care se bea proaspăt. Mai poți găsi în comerț pulbere de orz verde, obținută prin evaporarea sucului proaspăt. Se amestecă o linguriță de praf de orz verde în 50 ml de apă sau un pahar de suc natural de portocale. Se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. Pentru a fi eficientă, cura ar trebui să dureze, între două și patru săptămâni.

Sursa foto: dacosta / 123RF Stock Photo