Înainte să afli cum tratezi constipația, trebuie să știi exact dacă suferi de această problemă. Mulți se autodiagnostichează și cred că au constipație fără să fie cazul. Această problemă presupune ”evacuarea anormal de rară a scaunelor. Nu se poate vorbi de constipaţie decât dacă este vorba de trei sau mai puține scaune pe săptămână”, observă dr. farmacist Ovidiu Bojor care propune mai multe leacuri care ne pot ajuta.

Citește și: Probleme cu digestia? Ce să faci ca să le eviți

Cum tratezi constipația cu prune

În primul rând, constipația poate fi o problemă de alimentație. Persoanele care nu consumă suficiente legume, fructe, alimente care conțin fibre alimentare, nu beau suficientă apă și nu fac mișcare au un risc mai mare să se constipe. Dar tot alimentele pot fi leacul.

Prunele sunt principalele fructe laxative, cunoscute încă din Antichitatea greco-romană”, spune specialistul care le recomandă în constipaţii cronice și hemoroizi, însă nu atunci când afecțiunea este însoţide colită. Se consumă ca atare, mai ales dimineaţa sau la începutul mesei (8-20 bucăţi). Se poate bea și suc de prune, câte un pahar înainte de mese. Se mai poate face și macerat dintr-o prună și o smochină uscată la un pahar cu apă. Aceasta din urmă fiind emolientă, se evită iritarea tractului digestiv. Se lasă de seara până dimineața când se consumă apa rezultată. Se pot consuma și fructele care au stat la macerat ca să tratezi constipația.

Cum tratezi constipația cu ajutorul alimentației

Toate fructele și legumele recomandate mai jos pot fi consumate ca atare, proaspete. Unde este specificat, pot fi consumate și sub alte forme. Ovidiu Bojor recomandă:

– Caisele uscate, cele proaspete sunt, dimpotrivă, astringente.

Ciresele, vişinele. Se face o infuzie din fructe uscate (o lingură la o cană cu apă).

Coacăzele roşii, agrişele. Sub formă de suc se administrează 100-300 g pe zi, în 3-4 reprize.

Fragile, căpşunile. Pentru mărirea efectului laxativ se pot consuma 300-500 g dimineaţa pe stomacul gol.

Merele, consumate cu coajă cu tot. Se poate prepara un sirop laxativ pentru copii, din suc de mere şi zahăr în părţi egale. Se fierbe la foc mic până la consistenţa siropoasă.

Perele au acţiune mai marcantă decât merele cu coajă. Nu sunt recomandate celor cu arsuri stomacale sau hemoroizi.

Migdalele.

Pepenele verde și galben.

Piersicile. Pot fi consumate și sub formă de suc sau compot.

Portocalele. Coaja a două portocale ecologice se fierbe 30 minute. Se strecoară și se aruncă apa. Se adaugă apă îndulcită (20 g zahăr la litru). Se mai fierbe o dată. Se strecoră şi se usucă pe o farfurioară. Se consumă a doua zi dimineaţa.

– Castravetele, spanacul, salata verde, sparanghelul, tomatele, varza, prazul.

Cum tratezi constipația cu semințe de in și psyllium

Semințele de psyllium sunt un alt remediu bun care stimulează evacuarea colonului și tratează constipația. Acest laxativ natural conține fibre alimentare. Amestecă o jumătate de linguriță de psyllium într-un pahar de apă caldă sau lapte. Bea o dată pe zi înainte de a merge la culcare. Atunci când faci acest tratament, asigură-te că bei multă apă pe parcursul zilei. Altfel poate provoca balonare. Semințele de in se adiministrează întregi. Pentru cazurile mai grave de constipație, se spală două lingurițe de semințe sub jet de apă. Se lasă la înmuiat în apă la temperatura camerei timp de două-trei ore. Se înghite cu tot cu lichidul, preferabil seara, pentru a face mișcările intestinului mai ușoare.

Atenție la stilul de a mânca atunci când vrei să tratezi constipația


Trebuie avut în vedere un alt principiu important: masticaţia. înainte de înghiţire, alimentele trebuie mestecate de cel puţin 10 ori. În timpul mesei, întreaga atenţie va fi concentrată asupra hranei, înlăturând orice gând străin, iar discuţiile purtate vor fi cât mai puţine şi relaxante”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor, care ne mai dezvăluie secretul facilitării digestiei. Se face un masaj masaj de 20-30 de ori al stomacului în sensul acelor de ceasornic. Apoi, se masează de tot atâtea ori în sens invers. Pentru cei supuşi constipaţiei cronice, masajul se recomandă a fi executat în sens orizontal, de la dreapta la stânga. După masă, fă o plimbare uşoară de 10-15 minute. Apoi urmează siesta culcat sau chiar dormind o jumătate de oră.

Cum tratezi constipația cu ceai de pelin

Dr. farmacist Ovidiu BojorPelinul este recomandat în cantități moderate în inflamaţiile cronice ale aparatului digestiv, inclusiv în dispepsiile însoţite de constipaţie. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, timp limitat, maximum 3 zile la rând. Se poate prepara o tinctură din 10 g plantă la 100 ml alcool de 60-70° prin macerare timp de 8 zile. Se iau câte 15-20 picături de trei ori pe zi, nu mai mult de 3 zile. Pelinul este contraindicat în sarcină şi în afecţiuni nervoase. Utilizarea îndelungată a preparatelor pe bază de pelin (în special a băuturilor alcoolice) este foarte periculoasă,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com