În primul rând, ”trebuie să prevenim înainte de a trebui să vindecăm”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. ”Aceasta este, de fapt, medicina viitorului. Actualmente, este unanim recunoscut în lumea medicală că fenomenul de îmbătrânire începe de la vârsta de 40 ani. După vârsta de 60-70 de ani, apar profunde modificări morfo-funcţionale la nivel tisular, celular, molecular. Acest fapt nu trebuie însă gene-ralizat, deoarece există din ce în ce mai multe excepţii individuale. Vârsta a III-a, cum denumesc unii bătrâneţea, a crescut de la 60-70 de ani la 80 de ani sau chiar mai mult”.

Citește și: Cum să-ți îmbunătățești sănătatea mintală prin 5 metode simple

Cum să trăiești mult și să-ți îmbunătățești calitatea vieții: Continuă să lucrezi și după pensionare

După pensionare, este recomandabil ca omul să-şi continue activitatea cu care a fost obişnuit. Este şi acesta un element care contribuie la prelungirea vieţii. În plus, omul în vârstă dispune de un fond de timp mai mare decât înainte de pensionare. Depinde însă de individ cum foloseşte acest timp.

Cum să trăiești mult și să-ți îmbunătățești calitatea vieții: Evită sedentarismul

Trebuie evitat sedentarismul. Apoi, este importantă mişcarea şi gimnastica zilnică. Este suficient și numai mersul pe jos. Fiecare să facă ceva după plăcerea şi capacitatea lui, dar să facă mișcare zilnic. Acest lucru prelungeşte mult viața și ne menține tineri.

Citește și: 5 motive pentru care să fii fericită că înaintezi în vârstă

Cum să trăiești mult și să-ți îmbunătățești calitatea vieții: Menține relațiile de familiile

Relaţiile familiale contează foarte mult. În plus, odată ajuns la „vârsta înţelepciunii”, omul trebuie să-şi perfecţioneze calităţile morale, intelectuale şi spirituale. Spectrul morţii fizice trebuie eliminat, gândindu-ne că sfârşitul acestei existenţe nu este decât începutul vieţii veşnice.

Citește și: FLOAREA CALOTĂ: ”Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru darurile vieţii”

Cum să trăiești mult și să-ți îmbunătățești calitatea vieții: Cultivă optimismul

Dr. farmacist Ovidiu BojorSe cuvine să ne impunem o auto-disciplină fizică, morală şi spirituală. Să cul-tivăm optimismul şi sentimentele nobile care definesc statutul de om. Să nu fim supăraţi pe nimeni, niciodată. Să ştim să iertăm şi să emitem numai sentimente pozitive. Acestea, în ultimă instanţă, tot asupra noastră se vor întoarce, la fel ca şi sentimentele negative.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com