Profită de bunătatea fructelor de sezon care pe găsesc din belșug la început de toamnă. Ia-ți porția de vitamine și de minerale, atât de necesare pentru un organism sănătos. Iată ce fructe să alegi și care sunt calitățile lor curative.  Sunt fructe de sezon pe care mulți le consumă de plăcere, fără a le cunoaște cu adevărat proprietățile.

Cum te vindeci cu fructe de sezon: Pepenele, bun diuretic

Pepenele verde este deliciul sfârșitului de vară. Totodată, este și un aliment foarte sănătos și un foarte bun diuretic. În plus, conținutul bogat în vitamine și substanțe minerale, dar sărac în calorii îl face să fie un aliment ideal. Acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor îl recomandă în ”litiaze renale şi ale vezicii urinare (pietre la rinichi sau la vezica urinară), în hiperuremii (gută). În acest scop, se fac cure de sezon. Se consumă zilnic câte una-două felii timp de o lună. În medicina tradiţională, seminţele de pepene verde, dar şi cele de pepene galben se recomandă în litiaza renală şi biliară”. Pepenele verde poate fi folosit și extern, în cazul în care ai suferit arsuri solare ușoare, dar și în inflamații, prin aplicarea locală a unei felii de pulpă.

Prunele, laxative

Aceste fructe de sezon au proprietăţi diuretice. În plus, stimu-lează sistemul nervos, sunt detoxifiante și protejează ficatul. Se recomandă în special în constipaţiile cronice. În acest caz, sunt utile atât proaspete, cât şi uscate, înmuiate în apă. În medicina populară, se recomandă şi în inflamaţiile splinei. Specialistul te sfătuiește „să consumi prune, ca atare, în special dimineaţa sau la începutul mesei. 8 până la 20 de bucăţi proaspete sunt suficiente pentru efectul laxativ la adulți. Se mai poate face decoct din prune uscate. În cazul inflamaţiilor splinei, se recomandă să se bea dimineaţa lichidul, iar fructele din decoct să se consume seara. Pentru combaterea constipaţiei, este indicat maceratul obţinut la rece din 200 g prune uscate, ţinute în apă 3-4 ore. Se bea seara.”

Citește și: Leacuri mănăstirești pentru problemele de sezon

Cum te vindeci cu fructe de sezon: Merele ajută digestia

„Mărul conţine, în funcţie de soi sau varietate, 83-93% apă. De remarcat este faptul că în coaja lui se află de două ori mai mult acid pantotenic şi de două ori mai multă vitamină C decât în pulpă. Principalele acţiuni se manifestă asupra aparatului digestiv. Datorită acidităţii moderate, merele ajută digestia, provocând prin act reflex o importantă creştere a secreţiei salivare şi gastrice. Merele consumate cu coajă sunt uşor laxative şi absorbante ale toxinelor şi microorganismelor la nivelul intestinului. La copii, merele rase curăţate de coajă – alături de morcovi – reprezintă un tratament eficace în diareile acute şi cronice. Ele au acţiune favorabilă în hipertensiunea arterială, ceea ce, combinat cu proprietatea pe care o au de a micşora concentraţia colesterolului în sânge, justifică recomandarea lor în ateroscleroză. În gerontologie, merele sunt considerate utile în multe dintre neplăcerile pe care le aduce cu sine vârsta înaintată. Asupra sistemului nervos au o acţiune calmantă. Medicina populară recomandă aplicaţii calde de fructe fierte, în dureri de urechi. Merele pot fi folosite ca atare, în cure de lungă durată. Se poate consuma până la 1 kg/zi. La bătrâni şi bolnavi se poate da doar suc proaspăt stors. Pentru obezitate, se recomandă «zile de mere», în care să se consume câte 1  kg de mere/zi, fără alte alimente”, ne sfătuiește specialistul.

Citește și: 3 moduri prin care îți întărești sistemul imunitar

Piersicile, depurative

Dr. farmacist Ovidiu Bojor„Dintre fructele de sezon, piersicile facilitează digestia. Se recomandă persoanelor în vârstă, debile, dispeptice. În acest caz, sunt tolerate mai bine fierte. Sunt și uşor laxative, însă mai accentuat diuretice şi depurative. De aceea, sunt indicate în dieta celor cu litiază urinară, gută sau reumatism. Se consumă ca atare, dar și sub formă de suc şi compot. Pentru copii, se recomandă şi un sirop foarte parfumat din infuzie concentrată de flori şi fructe de piersic (100 g la litru), cu o greutate egală de zahăr sau de miere. Se fierbe la foc mic până ajunge la consistenţa siropoasă. Se iau 20-30 g pe zi,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com