În trecut resturi, azi leacuri

Tărâțele de grâu erau, mai demult, aruncate după obținerea fănii albe sau date ca hrană pentru animalele din gospodărie. Dar, în timp, oamenii au realizat că au calități absolut miraculoase. Dar chiar dacă au ajuns pe rafturile magazinelor, sunt încă mulți care nu le cunosc puterile binefăcătoare. Tărâțele conțin tot ce ce mai bun din bobul de grâu: o mare parte din grupul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), vitamina E, betacaroten, aminoacizi, carbohidrați, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, fosfor, cobalt, cupru, zinc, nichel, crom, fosfor, fluor, iod, seleniu. Au acțiune antimicrobiană, antiinflamatoare, laxativă, nutritivă, remineralizantă. Au efect de tonic general asupra întregului organism.

Tărâțele de grâu, energizante puternice

Tărâțele de grâu sunt indicate în numeroase afecțiuni, cum ar fi anemie, demineralizare, afecțiuni endocrine, cardiace, ateroscleroză, constipație cronică sau acută, hemoroizi, adenom de prostată, impotență sexuală, fibrom uterin, depresie, nevroze, psihastenie, afecțiuni ale rinichilor, degenerative, convalescență. Pot fi adăugate în iaurt și consumate la micul dejun. Pentru constipații cronice, dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă să le fierbi în apă sau lapte după aceeași metodă prin care prepari griș cu lapte. Oricum le-ai consuma, este bine să fie primul aliment pe care îl servești la masa respectivă.

Mătasea de porumb, diuretică

Mătasea de porumb nu este nici ea de aruncat: conține vitaminele C, E, K, potasiu, calciu, dioxid de siliciu. Are proprietăți diuretice, antiinflamatoare, antioxidante și hipotensive. Este recomandată mai ales celor care suferă de gută, pentru că ajută la eliminarea acidului uric din sânge. Dar este de folos și în caz de probleme ale prostatei, inflamații ale sistemului urinar, afecțiuni cardiace, diabet sau hipertensiune. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se mai poate combina cu ceaiul de cozi de cireșe amare. Acest ceai are efecte foarte bune în afecțiunile renale. Se face un amestec egal din mătase de porumb și cozi de cireșe amare. Din acesta, se poate prepara infuzie ca mai sus. Se beau patru căni pe zi. Tratamentul se poate ține timp de trei săptămâni, cu două săptămâni de pauză. Nu se va folosi în timpul sarcinii sau al alăptării.

Sâmburii de pepene, antioxidanți

Semințele de pepene verde conţin zinc, fier, omega 6, proteine şi fibre care se absorb uşor în organism. Au efect antioxidant și diuretic. De aceea, sunt utile în tratarea pietrelor la rinichi. Se usucă pe hârtie albă și se dau prin râșnița de cafea. Se ia câte o lingură din acest praf amestecată cu ulei de măsline, dimineața, pe stomacul gol. Este bine să faci acest tratament timp de 10 zile pe lună, timp de trei luni la rând. Nici coaja de pepene nu e de aruncat! Prin conținutul bogat în siliciu, ajută la buna funcționare a pancreasului și la fixarea calciului în organism. În plus, are calități antibacteriene și antifungice. Mai este indicată în parazitoze intestinale. Se face un macerat din coji tăiate în felii potrivite, împreună cu coji de castraveți, banane și puțină sfeclă roșie cu 750 ml de apă. Se lasă o zi, după care se strecoară și se consumă apa, câte o cană dimineața, la prânz și seara.

Sursa foto: Shutterstock