Dr. Liana Comșa, medic primar în medicină generală, cu competențe în homeopatie și acupunctură, ne-a explicat de ce apare mirosul neplăcut al gurii și ne-a dat recomandări în ceea ce privește alimentația și preparatele care ne ajută să scăpăm de ea.

Cauzele halenei

În primul rând, ține cont că respirația urât mirositoare este cauzată, de obicei, de o afecțiune care trebuie diagnosticată și tratată. Dieta dezechilibrată, digestia defectuoasă, asimilarea proastă a alimentelor, probleme ale metabolismului, constipația favorizează acumularea reziduurilor alimentare și formarea florei bacteriene toxice. Organismul încearcă să o elimine piele sau respirație. Astfel, poate să apară halena. O altă cauză poate fi igiena deficitară a cavității bucale, îngrijirea insuficientă a corpului, afecțiuni stomatologice netratate, stres, anxietate, infecții ale faringelui, amigdalelor și sinusurilor, afecțiuni cronice ale ficatului, etc.

Igiena, factor important

Medicul recomandă un consult stomatologic de rutină de două-trei ori pe an, pentru a preveni afecțiunile. Igiena corectă este absolut necesară. Spală-te regulat pe dinți (preferabil după fiecare masă; curăță și limba și obrajii pentru îndepărtarea florei bacteriene), folosește periajul interdentar sau ața dentară. Apoi, este absolut necesar să-ți tratezi cariile și diferitele boli cronice, mai ales cele digestive.

Alimentație sănătoasă

Pentru a avea o respirație proaspătă este important și regimul. Ar trebui să eviți carnea roșie, grăsimile, prăjelile, dulciurile concentrate, alcoolul, tutunul, băuturile carbogazoase. În general, se recomandă o dietă săracă în proteine. În schimb, alimentația trebuie să conțină multe fructe și legume, salate, iaurt, chefir și tofu, pentru a îmbunătăți activitatea florei intestinale. Porțiile trebuie să fie mici, iar alimentele bine mestecate.

Leacuri vechi și noi pentru mirosul neplăcut al gurii

Bea în fiecare zi unul-două pahare de suc natural preparat din părți egale de suc de măr, morcov și lămâie, împreună cu o linguriță de semințe de in, care se înghite. Aceasta va ajuta la detoxifierea intestinului gros. Mai poți lua capsule cu lactobacilus acidofilus sau cu usturoi, propolis, vitamina C cu bioflavonoide, zinc. Cei care au tendințe de a se constipa pot folosi laxative ușoare și preparate care conțin enzime digestive. Acupunctura și homeopatia pot fi elemente benefice pentru a completa și ajuta tratamentul acestor afecțiuni.

Sursa foto: 123rf.com