Dacă ai fost diagnosticată cu așa ceva, infecția este provocată de Candida albicans, un microorganism fungic care trăiește în mod normal în gura noastră, în echilibru cu alte microorganisme cum ar fi bacteriile. Uneori, din cauza alimentației proaste, a unei imunități precare sau a consumului de antibiotice, aceasta se înmulțește peste măsură și atunci pot apărea acele puncte albe, dureroase în interiorul gurii, fie se poate localiza în zona genitală sau pe piele.

Alimente benefice sau nu

Dacă ai această problemă, ar fi bine să eviți zahărul și făina albă, care favorizează înmulțirea ciupercii. Probioticele ajută la creșterea bacteriilor bune care vor lupta cu Candida. Poți lua suplimente probiotice sau mânca murături, borș, iaurt natural sau chefir. Iaurtul poate fi aplicat și direct pe zona afectată în alte tipuri de candidoză. Oțetul natural de mere are asupra ciupercii efectul pe care îl au în mod obișnuit bacteriile benefice. În plus, reglează nivelul ph-ul care poate să inhibe creșterea parazitului. Ia câte o lingură de oțet pe zi, clătind bine gura cu ea înainte de a o înghiți. Dacă ai afecțiuni stomacale cum ar fi ulcer sau gastrită hiperacidă, doar vei clăti gura și apoi vei scuipa oțetul. Alternativ, poate fi folosit în salate sau poate fi diluat într-un pahar cu apă în care se adaugă o linguriță de miere. Acesta se bea de trei ori pe zi, după masă.

Tratamente miraculoase

Tabebuia este o plantă din America de Sud, care are un bun efect împotriva candidozei. Se găsește la magazinele cu produse naturale. Poate fi folosită sub formă de ceai (infuzie din două lingurițe la o cană cu apă). Acest tratament se combină cu gargară cu apă amestecată cu patru-cinci picături de ulei esențial din arbore de ceai. Mare atenție, acesta nu trebuie înghițit pentru că este toxic. Un alt tratament de-a dreptul miraculos este cel cu suc de rodie. Se consumă ca atare un pahar o dată pe zi sau se aplică local prin comprese.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Gălbenele, împotriva ciupercii

Extractele din flori de gălbenele, în concentraţie de 0,1-0,25%, inhibă dezvoltarea Candida albicans, dar și a slafilococului auriu Oxford și a bacteriei Escherechia coli. Se folosesc extern infuzii din 30 g plantă la litru pentru spălături vaginale sau comprese care se aplică pe suprafețele lezate. Există și numeroase unguente pe bază de extract de gălbenele. Tinctura de gălbenenele se poate folosi în formă diluată pentru gargară sau pentru comprese. La rândul ei, tinctura se poate prepara acasă din 20 de g de inflorescențe la 100 ml de alcool, prin macerare timp de opt zile. Pentru gargară se vor folosi până la 30 de picături amestecate într-un pahar cu apă, iar pentru comprese se diluează 20 ml de tinctură într-un pahar cu apă caldă și răcită.”

Sursa foto: Jean-Pierre Dalbéra / flickr.com