Deficit de serotonină

Explicația e simplă: reducerea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietății) și este stimulată, conform unor studii, producția de melatonină (hormonul somnului). Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări și la nivelul dispoziției, deoarece organismul se pregătește de „hibernare”.

Fiziologia organismului se schimbă

Psiholog Alexandra Siru

Psiholog Alexandra Siru Clinica ProVita – Diagnostic și Tratament

Este firesc să devenim ”mai leneși” începând din toamnă și până în iarnă, deoarece funcțiile organismului se adaptează condițiilor climaterice, fiziologia organismului se schimbă, respectiv încetinește, pentru a-și păstra căldura și energia de care are mai multă nevoie decât în celelalte anotimpuri. Dar de aici, de la pregătirea firească a organismului pentru perioada de iarnă și până la patologia și, eventual, mai e mult. Astfel, putem vorbi despre astenie de toamnă doar în cazul persoanelor cu un echilibru funcțional mai slab, cu o rezistență generală diminuată și cu o redusă capacitate de adaptare la factorii de mediu. iar în acest caz astenia de toamnă nu este o tulburare în sine, ci un semn important al altor tulburări.”, explică psihologul Alexandra Siru.

„Lene de sezon”

Persoanele sănătoase manifesta doar o „lene de sezon” care trebuie tratată cu înțelegere și detașare, nu cu îngrijorare sau autoblamare, pentru că aceste atitudini pot escalada în stres, anxietate sau chiar depresie. În mediul rural se respectă mult mai bine ritmul biologic al organismului, în raport cu anotimpurile. Astfel, vara se doarme mai puțin și se mănâncă mai ușor, însă iarna se doarme mai mult și se mănâncă mai consistent. Viața în mediul urban, în societatea actuală, nu ne permite, din păcate, sa ne ascultam corpul. El trebuie să dea randament indiferent de anotimp si de resurse, așa că este deseori forțat, împotriva fiziologiei, ceea ce explică și creșterea numărului de probleme de sănătate, mai ales la oamenii tineri.

Sfatul psihologului:

  • mergi la culcare mai devreme, astfel încât să prinzi somnul odihnitor începând cu orele 22.00;
  • ieși în pauza de prânz afară, la aer și lumină;
  • menține câteva activități plăcute în aer liber, împreună cu persoane dragi;
  • renunță (cel puțin temporar) la mâncarea de tip fast-food (din cauza încetinirii metabolismului poate apărea creșterea în greutate care accentuează oboseala și poate afecta stima de sine);
  • consumă banane și ciocolată neagră (conform unor studii, stimulează secreția de serotonină);
  • poți consulta un nutriționist care te poate sfătui ce alimente îți ajută organismul în această perioadă.
  • petrece timp de calitate în realitate, nu virtual, cu familia si prietenii
  • stimulează-ți buna dispoziție uitându-te la comedii.

Sursa foto: ThinkstockPhotos