Tinctură antistres
Pentru stres, epuizare nervoasă, depresii și insomnii, Maica Justina Bojor, stareță a Mănăstirii Paltin, de profesie medic cu specialitatea medicină de familie și conducătoare a laboratorului de prelucrare a plantelor medicinale al mănăstirii, recomandă o combinaţie de tincturi care să conţină: păducel, valeriană, ciuboţica-cucului, sunătoare, lavandă, tei şi talpa-gâştii. Acestea au un efect calmant şi, luate înainte de culcare, dau un somn odihnitor, fără efectele adverse pe care le au somniferele de sinteză. Sunt bune şi pentru afecţiunile cardiace pe fond nervos.
Atenţie, însă: nu lua aceste tincturi dacă urmează să conduci maşina în mai puţin de trei ore de la administrare.
Antidepresive și energizante
Sunătoarea este un binecunoscut antidepresiv. Pentru această problemă, tinctura de sunătoare se va lua simplă. Pentru întărirea memoriei se recomandă tinctură de cătină, urzică, mentă, silur, salcâm și roiniță. Totodată, este bine să te plimbi, dacă ai posibilitatea, timp de 30 de minute în timpul zilei, pe lumină, în natură.
Se recomandă siropul de cătină, dimineaţa şi la prânz. Se ia după gust, diluat cu apă. Este un foarte bun energizant, iar persoanele care îl folosesc zilnic sunt optimiste și echilibrate. De aceea, siropul de cătină este bun şi împotriva stărilor de nervozitate. Seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, se recomandă 30 de picături de tinctură de păducel, valeriană sau lavandă (sau combinaţia pomenită mai sus), diluate în ceai de tei.