Crește aportul de calciu
Mai ales după 45 de ani, când pericolul de a face osteoporoză crește, trebuie să te asiguri că ai un aport de calciu suficient (1500 mg/zi). Poate fi din alimentație (produse lactate, legume verzi, soia, migdale, cereale integrale, smochine uscate) sau din suplimente alimentare, dacă și în ce cantitate consideră doctorul tău că ai nevoie. La calciu se adaugă vitamina D, prezentă în alimentație, produsă de corp sub acțiunea razelor solare sau din suplimente alimentare.
Bea ceai verde
Mulți consideră ceaiul verde un fel de elixir al tinereții și pe bună dreptate: conține substanțe care anihilează radicalii liberi care duc la îmbătrânire și provoacă boli precum cancerul. Una – două căni pe zi (atenție, nu după ora 18) pot face minuni pentru sănătatea ta.
Ia ”vitamina tinereții”
Vitamina C este esențială pentru organism. Ea protejează celulele de radicalii liberi, care duc la îmbătrânirea prematură, și ajută corpul să fabrice colagen, proteina care păstrează tenul ferm și elastic. Deci, consumă cât mai multe alimente care o conțin, cum ar fi citricele, tomatele, cătina, măceșele, coacăzele etc. Folosește și creme de față sau de corp care conțin vitamina C, iar efectul va fi vizibil.
Poți preveni osteoporoza
Mai ales după 45 de ani, când pericolul de a face osteoporoză crește, trebuie să te asiguri că ai un aport de calciu suficient (1500 mg/zi). Poate fi din alimentație (produse lactate, legume verzi, soia, migdale, cereale integrale, smochine uscate) sau din suplimente alimentare, dacă și în ce cantitate consideră doctorul tău că ai nevoie. La calciu se adaugă vitamina D, prezentă în alimentație, produsă de corp sub acțiunea razelor solare sau din suplimente alimentare.
Ia ,,Ginseng-feminin”
Dong Quai este o plantă celebră în Asia, fiind folosită de mii de ani în medicina tradiţională din zonă. Mai este numită și ,,Ginseng-feminin” deoarece ajută femeile să își mențină starea de bine, fertilitatea și sănătatea până la vârste înaintate. Planta ajută la eliminarea simptomelor menopauzei (bufeuri, transpiraţie nocturnă şi uscăciune vaginală), duce la creşterea fertilităţii la femeile aflate în perioada fertilă și o prelungesc, reglează ciclul menstrual, reduce stările neplăcute ce apar în sindromul premenstrual, stimulează şi relaxează muscultura uterină.
Dă-i corpului tău ceea ce are nevoie
Pe măsură ce corpul îmbătrânește are alte nevoi. Dacă la 20 de ani îți mai permiți excese culinare și să dai iama în cipsuri și mâncăruri fast-food, pe măsură ce timpul trece este nevoie să te hrănești mai sănătos. Nu uita de cele cinci sau mai multe porții de legume și fructe.
Alege să gătești la abur
S-a constatat că aceasta este cea mai sănătoasă metodă de prelucrare a alimentelor. Dacă sunt prăjite sau preparate la grătar, pot cauza inflamații, îmbătrânind mai repede celulele corpului.
Continuă să înveți
Poți învăța să lucrezi la computer, o limbă străină, mai multe despre grădinărit (fie el și în balcon), tricotat sau orice altceva. Totul e să nu îți lași mintea neocupată sau să te îndeletnicești doar cu lucruri de rutină. Altfel, Alzheimerul și alte boli degenerative își vor face loc.
Fă sport
Mișcarea asigură buna dispoziție, dar și sănătatea organismului. Pe lângă asta, dacă ne exersăm și creștem masa musculară, carnea va rămâne mai fermă și nu se va lăsa, păstrându-și mai mult timp aspectul tineresc.
Lasă grijile în urmă
Teama și grijile te fac să te simți mai bătrân și să ai mai puțină energie. Încearcă să accepți că nu poți controla tot ce ți se întâmple și eliberează-te de griji. S-a constatat că stresul este unul dintre factorii determinanți care duc la îmbolnăviri. Multe afecțiuni sunt declanșate sau înrăutățite de o stare psihică proastă. În plus, nimic nu ne îmbătrânește mai mult ca pesimismul. Dacă, însă, vei învăța să guști micile bucurii pe care le ți oferă viața, vei întineri văzând cu ochii.
Odihnește-te suficient
Ai nevoie de odihnă între 7 și 9 ore de somn pe noapte. Dacă te culci la ore târzii și nu dormi suficient se va vedea nu doar pe chipul tău, ci și în starea generală a sănătății.
Păstrează greutatea ideală
Nu înseamnă să te înfometezi sau să arăți ca un manechin subnutrit, dar nu trebuie să ai nici cu mult peste greutatea ta ideală (exemplu, pentru o femeie de 1.60 m, aceasta este de 52 kilograme, dar poate varia de la 47 la 57 kilograme). Excesul de grăsime duce la un risc crescut de cancer, boli de inimă, ateroscleroză etc.
Dacă fumezi, e timpul să te lași
Sigur ai mai auzit și vezi, zilnic, pe pachetul de țigări tot soiul de avertismente. Nu sunt puse acolo de oameni care nu vor să te lase să te bucuri de viață, ci tocmai pentru a preveni urmările nefaste ale acestui obicei. Statisticile arată că, în România, unul din patru decese survenite în prima perioadă a vieții este cauzat de boli provocate de fumat. Se estimează că fumătorii ar putea trăi cu 21 de ani mai mult dacă ar renunța, din timp, la acest viciu. Nu mai vorbim de aspectul neplăcut al tenului și la îngălbenirea dinților, care te fac să arăți că ai mai mulți ani decât vârsta ta reală.